Žatec: Teplárna chystá velkou investici

21.11.2021 19:03 | Tisková zpráva

Rozsáhlou investici za 50 milionů korun připravuje na příští rok městská společnost Žatecká teplárenská.

Žatec: Teplárna chystá velkou investici
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Do 21 objektů na sídlišti Jih nainstaluje kompaktní předávací stanice (KPS), díky kterým se zvýší kvalita dodávek tepla. Zároveň to obyvatelům zajistí finanční úsporu.

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67626 lidí
Poté teplárna odstaví velkou výměníkovou stanici v ulici Volyňských Čechů, pro niž bude hledat nové využití, ideálně opět energetické.

Celá investice, na niž teplárna získala dotaci, spočívá v tom, že současné čtyřtrubkové rozvody na sídlišti se vymění za dvoutrubkové a každý objekt bude mít vlastní KPS. „Zvýšíme tím efektivitu dodávky a můžeme tak snížit zákazníkům na sídlišti cenu,“ vysvětlil ředitel Žatecké teplárenské Pavel Jonáš. Investici chce teplárna provést příští rok, ideálně od května do září v době, kdy není třeba byty vytápět.

Pro odběratele v ulicích Mládežnická, Volyňských Čechů, Lípová, Jabloňová, Javorová, Růžová a Stavbařů to bude znamenat, že v rámci ceníků teplárny se ze sazby S přesunou do sazby B, což znamená odhadem úsporu pět procent ceny za teplo.

O investici na Jihu teplárna uvažovala už řadu let, dojde na ni příští rok právě díky zisku dotace. „Staré rozvody jsou dlouhé s vysokou ztrátovostí a zároveň byl u čtyřtrubkového rozvodu dlouhodobý problém s tlakem teplé vody ve vyšších patrech. Za poslední rok a půl jsme zainvestovali nemalé částky do toho, abychom posílili cirkulaci vody a abychom odstranili kolísání teplot a tlaku, což se nám podařilo zvládnout a situace se zlepšila. Po rekonstrukci na dvoutrubkový systém se zvýší efektivita i komfort dodávek tepla. Každý dům si může topit, jak potřebuje, nastavit si individuálně otopovou křivku, třeba začít o měsíc dříve nebo skončit o měsíc později než ostatní,“ řekl Pavel Jonáš.

Na obyvatele panelových domů na sídlišti Jih práce dolehnou jen minimálně, a to při krátké odstávce teplé vody při přepojení rozvodů na nové KPS. Protože k novým rozvodům se využijí původní podzemní kolektory, nebude nutné ani zasahovat do nových chodníků. „Do nich bychom vůbec nechtěli zasahovat. Kopat se budou jen krátké přípojky k jednotlivým domům, v zeleni mimo chodníky,“ ujistil Pavel Jonáš.

Vedle nové investice už má teplárna jasno také o cenách na příští rok. Platby za centrální dodávku tepla, již využívá asi polovina obyvatel města, se zvýší o 4,6 procenta. Cena tepla tak i nadále bude hluboko pod krajským i celostátním průměrem.

A co je důležité, nijak extrémně se nebude zvyšovat ani v dalších letech. Někdejší strategické rozhodnutí města, že si teplárnu nechá ve svém majetku, podpořené navíc sázkou na vytápění především štěpkou a doplňkově uhlím míseným s peletkami, s napojením na ORC (kombinovaná výroba tepla a elektrické energie), se v současné energetické situaci ukazuje jako obrovská přednost Žatce.

„Je mnoho tepláren, které topí plynem, tam bude cena pravděpodobně blízko tisíci korun za GJ. Žatce se to netýká. I když ceny štěpky nebo uhlí porostou, nebude to skokové zdražení. Cena tepla bude v Žatci dál podprůměrná, rozdíl proti celostátnímu průměru navíc ještě poroste,“ komentoval současnou situaci na trhu ředitel Žatecké teplárenské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.