Žatec: Výročí tragédie Českého Malína i návratu Čechů z Volyně do vlasti

24.07.2023 10:32 | Tisková zpráva

Stovky obětí si vyžádala tragédie, k níž došlo 13. července 1943 na Volyni. Nacisté tam vypálili obec Český Malín, při čemž zavraždili 374 volyňských Čechů včetně 105 dětí. Další desítky mrtvých byly ukrajinské národnosti.

Žatec: Výročí tragédie Českého Malína i návratu Čechů z Volyně do vlasti
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Tragédii, která je srovnatelná s vyhlazením českých obcí Lidice, Ležáky či Javoříčko, si 22. července připomněli účastníci vzpomínkové akce 80. výročí vypálení Českého Malína na Volyni. Setkání proběhlo u památníku obětem Českého Malína u městského hřbitova v Pražské ulici.

Součástí vzpomínkové akce bylo také připomenutí 76 let od návratu volyňských Čechů zpět do Československa. Tisíce Čechů se vydaly ve druhé polovině 19. století do carského Ruska, kde budovaly na Volyni nové české vesnice. Za druhé světové války se volyňští Češi zapojili do boje proti nacistům a pak hromadně vstupovali do vznikající československé armády. Pod vedením generála Ludvíka Svobody a dalších velitelů se pak jako součást Rudé armády dostali do Československa. Po válce se většina Čechů z Volyně rozhodla natrvalo vrátit do země svých předků, což jim umožnila dohoda, již zajistil prezident Edvard Beneš s hlavním sovětským představitelem J. V. Stalinem.

Obvyklou součástí červencové piety je tak jednak připomenutí malínské tragédie, jednak vzpomínka na návrat volyňských Čechů do vlasti. Právě Žatec byl místem, kam vlakem dorazilo nejvíc Čechů z Volyně a odkud se pak přesouvali do dalších míst. Významně pomohli osídlit a oživit hlavně Sudety, tedy území, odkud byli po válce odsunuti němečtí obyvatelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…