Žatec: Zájem o očkování u zdravotníků roste

16.11.2021 21:49

Téměř 40 tisíc lidí dostalo vakcínu proti Covid-19 v Očkovacím centru Nemocnice Žatec v době od ledna do září.

Žatec: Zájem o očkování u zdravotníků roste
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

V Žatci se očkují nejen lidé z města a okolí, ale z celého Ústeckého kraje. Největší část očkovaných v žateckém centru dostalo vakcínu Comirnaty od Pfizeru, bylo to téměř 37 tisíc lidí.

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
Vyplývá to ze statistik očkovacího centra v Žatci. V nemocnici má většina zdravotníků i posilující dávku

V srpnu se očkovací centrum přesunulo z náměstí Poperinge na polikliniku, v té době byl také nejnižší zájem o vakcínu. V poslední týdnech se opět očkuje více. „O očkování proti Covidu-19 vzrostl zájem poté, co skončila úhrada testů pro neočkované. Ale třetinu osob nyní tvoří přeočkování třetí dávkou,“ popsala změnu trendu Jana Olšanová, manažerka kvality Nemocnice Žatec.

V současnosti probíhá očkování v 1. patře polikliniky, čekárna je společná s ordinací MUDr. Molcarové. Protože je v čekárně jen 10 míst, lidé čekají na očkování i na chodbě. Mnohdy ale zbytečně, protože chodí příliš brzy. „Mnoho osob chodí na očkování s půlhodinovým i delším předstihem, čímž vznikají fronty. Prosíme občany, pokud jsou objednaní, vakcínu jim nikdo nevezme, mohou opravdu přijít ve stanovenou dobu.  Dále prosíme o shovívavost, pokud se někomu udělá špatně. To jsou situace, kdy se provoz zastaví, protože sestra se musí postarat o pacienta, nemůže tedy aplikovat vakcínu,“ popsala provozní problémy očkovacího centra Jana Olšanvá.

Z jejích slov vyplývá, že i když je možné se nechat očkovat bez předchozí registrace, je předběžná rezervace výhodnější. Už proto, že pak není nutné dlouho čekat před vakcinačním centrem. To platí i pro přeočkování posilující dávkou (tzv. třetí očkování u dvoudávkových vakcín), které je možné po šesti měsících od ukončení základního očkování proti Covid-19. Jako posilující je povoleno používat pouze Comirnaty (Pfizer) nebo Spikevax (Moderna).

V souvislosti s posilující dávkou vakcíny proti Covid-19 je zajímavé, že přeočkování má za sebou už 85 procent zdravotníků žatecké nemocnice. „Pokud někdo posilující dávku nedostal, tak je to proto, že na ni ještě nemá nárok,“ popsala Jana Olšanová zájem zdravotníků o přeočkování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…