Žatec: Zastupitelé schválili příspěvky pro školu, lesy i Chrám chmele a piva

24.05.2020 9:51

V jiném režimu než obvykle proběhlo jednání Zastupitelstva města Žatce. Kvůli mimořádným opatřením v souvislosti s koronavirem měli zastupitelé ve velkém sále radnice mezi sebou větší rozestupy, veřejnost seděla během jednání v předsálí a vedoucí odborů v sousední kanceláři. Průběh jednání to ale neomezilo.

Žatec: Zastupitelé schválili příspěvky pro školu, lesy i Chrám chmele a piva
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Zastupitelé vzali na vědomí informace o činnosti společností Žatecká teplárenská, Nemocnice Žatec a Technická správa města Žatec. V případě teplárny se dozvěděli, že hospodářským výsledkem za rok 2019 je zisk navýšený o 1 milion korun, přestože výroba tepla ani elektřiny nebyla splněna na sto procent. Kladný hospodářský výsledek byl docílen díky úsporným opatřením. V případě městské nemocnice se zastupitelé dozvěděli, že kvůli pandemii koronaviru vznikla nemocnici ztráta zhruba 23 milionů korun – asi 5 milionů byly zvýšené náklady kvůli nákupu ochranných pomůcek, většinu ztráty způsobí lékařské výkony, které se nemohly provést kvůli koronavirovým omezením.

Zastupitelstvo město schválilo příspěvek 1,7 milionu pro Chrám chmele a piva, který musel mít kvůli epidemii omezený provoz. Protože jde o příspěvkovou organizaci, nemůže chrám využít finanční kompenzace, které stát poskytuje firmám a živnostníkům.

Zastupitelé schválili také příspěvek Městským lesům Žatec. Částka téměř 0,5 milionu korun je určená na péči o městské lesy, především na další zalesňování ploch.

Necelých 600 tisíc korun schválili zastupitelé jako příspěvek pro ZŠ Komenského alej na výměnu oken a podlah.

Důležitým usnesením bylo také podání žádosti o dotaci z Norských fondů na rekonstrukci Kapucínského kláštera. Zastupitelé už dříve schválili rozdělení oprav kláštera na etapy, což by umožnilo rekonstrukci kláštera z vlastních, městských prostředků. V případě úspěšné žádosti o dotaci by se obnova kláštera mohla provést rychleji a s úsporou městských peněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…