Žatec a krajina žateckého chmele jsou na Seznamu světového dědictví!

19.09.2023 22:30 | Tisková zpráva

Česká republika se dnes dočkala sedmnáctého zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO, a to díky nominaci Žatce a krajiny žateckého chmele. O zápisu rozhodl Výbor pro světové dědictví v Rijádu v Saúdské Arábii.

Žatec a krajina žateckého chmele jsou na Seznamu světového dědictví!
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Žatec o zápis na prestižní seznam usiloval od roku 2007, kdy byl zapsán na indikativní seznam, tedy národní soupis lokalit, které mají celosvětový význam i ambici stát se památkou s nejvyšším významem. Zápis byl učiněn na druhý pokus poté, co Výbor pro světové dědictví doporučil v roce 2019 nominaci přepracovat a rozšířit o chmelařskou krajinu. Právě tradice žateckého chmele je hlavním důvodem zápisu na Seznam světového dědictví. „Jde o sedmnáctý zápis České republiky na tento prestižní seznam, zároveň je to ale vůbec poprvé, co byla zapsána chmelařská oblast. I to svědčí o výjimečnosti, na kterou můžeme být právem hrdí,“ uvedl starosta Žatce Radim Laibl.

Už to, že Žatec usiloval o zápis na Seznam světového dědictví tolik let, naznačuje, kolik práce a úsilí úspěchu předcházelo. Na úspěšné nominaci se podíleli jak pracovníci městského úřadu a vedení Žatce, a to hlavně v minulých dvou volebních obdobích, tak další partneři, kteří byli přímou součástí přípravného výboru Steering group, nebo s ním spolupracovali. Významný podíl na úspěchu tak mají chmelaři, pracovníci Národního památkového ústavu a Ministerstva kultury ČR, ale i mnoho dalších. „Žatec o tento zápis usiloval 16 let. Že se vše povedlo dotáhnout do úspěšného konce, za to si zaslouží obrovské díky a pochvalu všichni, kdo se na přípravě nominačních dokumentů podíleli. Vážím si jejich práce a nasazení, chci jim poděkovat jménem celého Žatce,“ zdůraznil starosta města Radim Laibl.

Rozhodnutí Výboru pro světové dědictví pochopitelně potěšilo Jaroslava Špičku, site managera, tedy předsedu Steering group. „Dnešní zápis statku Žatce a krajiny žateckého chmele na Seznam světového dědictví UNESCO je významným uznáním naší kultury, historie a odkazu. Chtěl bych upřímně poděkovat celému týmu, který se na přípravě nominační dokumentace podílel. Je to výsledek mnoha let tvrdé práce, oddanosti a vášně pro zachování a oslavení tohoto jedinečného místa a jeho významu pro naši zemi. Toto ocenění je nejen pro nás, ale pro všechny hrdé Žatečany, kteří s hrdostí sdílejí toto kulturní dědictví. Děkuji vám všem za podporu a věřím, že tento zápis přinese nové příležitosti pro rozvoj a propagaci naší oblasti. Děkuji za možnost být u celého procesu od samého začátku až po dnešní den,“ řekl Jaroslav Špička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

19:27 Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

V rámci obecního systému odpadového hospodářství platí pro obyvatele a majitele nemovitostí některé …