Žďár nad Sázavou: Nové pozemky se prodaly za dvě hodiny

08.10.2017 17:07

Začátkem října byla záhajena rezervace pozemků v oblasti Klafar III - Barvířská ulice. Jednalo se o 26 pozemků, určených k výstavbě řadových domů. Zájem budoucích majitelů naplnil očekávání vedení města. Během prvních dvou hodin byly všechny pozemky rezervovány. Předpokládaný termín výstavby nových řadových domů je během tří let od vydání stavebního povolení.

Žďár nad Sázavou: Nové pozemky se prodaly za dvě hodiny
Foto: Žďár nad Sázavou
Popisek: Žďár nad Sázavou, bazilika.

Novou výstavbu v oblasti Klafar III - Barvířská ulice začalo město připravovat kolem roku 2005, kdy byla zpracovaná první studie. V červnu 2017 schválilo zastupitelstvo města vyhlášení záměru na podávání závazných přihlášek zájemců o nové pozemky v termínu od 2. října do 30. října 2017. Zájemci museli před rezervací složit nevratnou kauci 50 tisíc korun. Tuto kauci v den rezervace mělo složeno všech 29 zájemců (včetně tří náhradníků). „Zájem, který o pozemky na řadové domy byl, potvrzuje, že byl vhodně zvolen poč et parcel i cena. Ukázalo se, že občany neodradily ani regulativy, které si město stanovilo. Obecně jsme zájmem potěšeni a vyvrací se tak negativní poznámky některých odpůrců řadové výstavby,“ dodal starosta města Zdeněk Navrátil.

Někteří zájemci o pozemky čekali před dveřmi Městského úřadu již od sobotního rána. V průběhu víkendu se přidalo několik dalších a nedělní noc tak na parkovišti u úřadu trávilo téměř patnáct zájemců. Během pondělního rána se skupina rozrostla na 26, resp. 29 zájemců. „Zájemci si vytvořili svůj vnitřní seznam, který určoval jejich pořadí. Lidé byli po celý den v klidu, lehká nervozita začala panovat až v poslední hodině před zahájením vydávání pořadových čísel,“ popsala náladu Michaela Štefanová z informační kanceláře Městského úřadu.

Název nové čtvrti Klafar je odvozen od studánky

Cílem města je nabídnout obyvatelům nová místa pro výstavbu rodinných domů v lokalitě blízko centra. Zároveň se vedení města snaží držet jednotný vzhled budoucí lokality, a proto je podmínka pro budoucí majitele pozemků, aby stavěli pouze řadové domy. „Z hlediska urbanismu je důlež ité, že na rozdíl od samostatně stojících domů vytváří řadový dům ulici. Pro Barvířskou ulici jsme zvolili, už od počátku projektování, režim obytné ulice,“ vysvětlil podrobně záměr Navrátil.

Název nové čtvrti Klafar je odvozen od studánky. „Klafar patřil k nejlepším pramenům vody a byl doporučován i v průvodcích pro turisty. Není divu, že část obyvatel města váž ila i delší vycházku za osvěžujícím douškem. Zajímavou skutečností bylo, že před mnoha staletími si nechali obyvatelé tvrze nebo Podskalí vybudovat dřevěné potrubí, které vedlo od pramene do řeky a pokračovalo pod levý břeh, kde ústilo do kašny, která stávala u cesty pod tvrzí (dnes Nábřež ní ulice),“ sdělil historik Stanislav Mikule.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…