Železný Brod: Delegace města navštívila Chvalíkovice

28.06.2015 18:37

V minulých dnech se uskutečnila návštěva delegace našeho města v obci Chvalíkovice, která leží poblíž Opavy. Návštěva se uskutečnila na pozvání starosty obce Chvalíkovice pana Radima Hlaváče u příležitosti 570. výročí první zmínky o obci a 120. výročí založení místního hasičského sboru.

Železný Brod: Delegace města navštívila Chvalíkovice
Foto: Železný Brod
Popisek: Železný Brod

Delegaci našeho města tvořili místostarosta Mgr. Ivan Mališ, bývalá kronikářka paní Eva Vozková a manželé Janatovi udržující dlouholeté styky s jednou z chvalíkovických rodin. Současně se do Chvalíkovic vypravili také zástupci Sboru dobrovolných hasičů ze Železného Brodu.

Železný Brod převzal kmotrovství nad Chvalíkovicemi v roce 1946 v rámci pomoci obci, která byla válkou velmi poškozena především v důsledku tzv. Ostravsko-opavské operace v dubnu 1945. Pomoc v následujících letech byla mnohostranná a vytvořila řadu přátelských vazeb mezi občany Železného Brodu a Chvalíkovic. Chvalíkovičtí si naší pomoci dodnes velmi cení a dá se říci, že tento vděk nebo alespoň přátelské vztahy přecházejí z generace na generaci.

Ukázky nejstarší i nejmodernější hasičské techniky při zásahu

V rámci návštěvy si starosta Chvalíkovic pan Radim Hlaváč a místostarosta pan Ing. Dalibor Krejčiřík vyměnili s naším místostarostou názory týkající se současných úkolů a problémů spojených s vedením obou obcí, podělili se o zkušenosti v oblasti dotací, byla rovněž diskutována otázka dalších vzájemných vztahů mezi Železným Brodem a Chvalíkovicemi. Zástupci obou obcí si navzájem předali věcné dary.

Naše delegace i zástupci SDH Železný Brod se také zúčastnili bohatého kulturního programu včetně ukázky požárního útoku nejmladších a ukázky nejstarší i nejmodernější hasičské techniky při zásahu. Na slavnostní schůzi SDH Chvalíkovice byly oběma našimi delegacemi předány dary chvalíkovickým hasičům a poté jsme se zúčastnili slavnostního průvodu obcí.

Na závěr naše delegace pozvala zástupce Chvalíkovic na festival Skleněné městečko, kde rovněž budou projednány oslavy 70. výročí vzájemných vztahů připadající na rok 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

16:14 Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

Pečovatelská služba Kroměříž je od letošního roku součástí příspěvkové organizace města Sociální slu…