Žernov: Samosprávy v okolí Babiččina údolí pracují na provizorním otevření Červeného mostu

18.12.2020 11:48

V nedávné době došlo k úplnému uzavření Červeného mostu pod Rýzmburským altánem v Babiččině údolí. Historický most je registrovanou kulturní památkou a jeho vlastníkem jsou Lesy ČR, s.p.. Je důležitou spojnicí mezi Babiččiným údolím a Havlovicemi jak pro cykloturisty, tak pro pěší. Vede přes něj několik značených tras.

Žernov: Samosprávy v okolí Babiččina údolí pracují na provizorním otevření Červeného mostu
Foto: ceskaskalice.cz
Popisek: Červený most v Babiččině údolí

O uzavření Červeného mostu, který se nachází na katastrálních územích Žernova a Slatiny nad Úpou, se dozvěděly obce v okolí Úpy teprve nedávno z mailu Lesů ČR. Most bohužel není ve vyhovujícím technickém stavu a neprošel povinnou periodickou prohlídkou. Vede přes něj historická středověká stezka, ale veřejnosti je známa až novověká tzv. Bathildina stezka, či cesta Schamburg-Lippe. Zejména z hlediska současného významu pro turistický ruch se jedná o významnou spojnici pro cyklodopravu mezi Českou Skalicí, Babiččiným údolím, Havlovicemi a Úpicí. Stavba samotná byla nedávno prohlášena kulturní památkou, takže most musí být opraven do původního stavu a bude rekonstruován za přísných podmínek pod dohledem Národního památkového ústavu. Most byl nedávno prohlášen kulturní památkou a jeho rekonstrukce bude prováděna pod dohledem národního památkového  ústavu.

„Snažíme se společně s okolními obcemi, zejména ze Svazků obcí 1866 a Úpa, zajistit dočasnou provizorní možnost most bezpečně využívat pro cyklisty a chodce do doby, než bude zahájena jeho celková rekonstrukce. V současné době je ovšem uzavřen z důvodu jeho nevyhovujícího technického stavu. Zatím jsme předběžně domluveni s Lesy ČR, že se pokusíme najít vhodnou technickou variantu provizorního zpřístupnění do doby zahájení rekonstrukce, zejména v letní sezóně. Bylo by to ovšem na náklady obcí. I vzhledem k tomu, že Lesy ČR čeká velmi nákladná rekonstrukce“, řekl starosta Žernova Libor Mojžíš.

Přístup všech obcí je aktivní. Starostové obcí zformulovali (např. Zuzana Jungwirthová z České Skalice, Pavel Dvořáček z Havlovic, Marie Pokorná ze Slatiny nad Úpou, cekem 16 zástupců obcí) a podepsali dopis, který pošlou ředitelství Lesů ČR, o pomoc budou žádat i krajskou politickou reprezentaci.

Pokusíme se společně najít řešení i v době, která nepřeje rozpočtům obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…