Zín: Sokl pod sochou sv. Antonína Paduánského je opraven

27.07.2016 20:21

Město Zlín je vlastníkem několika desítek památníků, božích muk, pomníčku – tedy uměleckých a uměleckořemeslných děl umístěných ve veřejném prostoru. Každým rokem se na mnoha z nich uskutečňuje pravidelná údržba, někdy se jedná o rozsáhlejší opravy nebo restaurování v případě významnějších a hodnotnějších kulturních památek.

Zín: Sokl pod sochou sv. Antonína Paduánského je opraven
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Na začátku sezony se uskutečnila oprava soklu pod sochou sv. Antonína Paduánského v širším centru Zlína na Cigánově. Po šesti letech rozvah by se konečně měla letos hájit oprava pomníku na Obecinách a na opravu čekají další poškozená díla – plastika Dialog Karla Nepraše před Kolektivním domem nebo kříž před hasičskou zbrojnicí ve Zlíně - Jaroslavicích,“ uvedl náměstek primátora Dalibor Stříbný, který za danou oblast odpovídá.

Boží muka se sochou sv. Antonína Paduánského jsou kulturní památkou. Oprava zděného podstavce se prováděla dle návrhu R. Pechance, který odsouhlasily orgány památkové péče. Nejprve došlo k odstranění nesoudržných částí omítky až na pevný podklad zdiva, aplikaci základového podhozu omítkové směsi, dále aplikace sanační omítkové směsi, vyhlazovací sanační malty a finálního vápenného nátěru v bílé barvě, včrtně penetrace fixativem.

Zděný podstavec byl poškozený vzlínající vlhkostí

Náklady na opravu ve výši 20 tisíc korun hradilo město Zlín z vlastních prostředků bez přispění dotačních titulů. Oprava byla dokončena před svátkem sv. Antonína, který se slaví 13. června.

Zlínský sv. Antonín je veden v Seznamu kulturních památek České republiky. Samotná socha světce v mnišské kutně držící v náruči batole je umístěna v horní části boží muky, která má masivní zděnou omítanou patku a stěny členěny propadlými rámy. Původně byla pískovcová socha světce polychromovaná. Zděný podstavec pod sochou byl u paty poškozený vzlínající vlhkostí a omítkové vrstvy již byly nesoudržné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…