Zlín: Asijský škůdce ničí zimostráz i letos

07.06.2018 16:51

Na Zlínsku, a nejen tady, se i letos šíří původem asijský škůdce zavíječ zimostrázový. Housenky zavíječe poškozují převážně rostliny buxusu okusem listů.

Zlín: Asijský škůdce ničí zimostráz i letos
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

V Evropě má tento druh dvě generace. První generace se vyskytuje brzy na jaře (konec března/začátek dubna). Koncem května se mezi spředenými listy kuklí a od června se objevují motýli. Od konce června do poloviny srpna se vyvíjejí housenky druhé generace.

„Insekticidy se aplikují koncem října. Město Zlín zatím přistoupilo k obnově zimostrázů formou náhradní výsadby,“ řekla už dříve Vladimíra Pavlovová, vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství.

A jak lze rostliny chránit? U malých jedinců s malým napadením lze provádět sběr a likvidaci housenek, u silněji napadených pak nasadit chemickou ochranu - aplikaci insekticidů proti žravým škůdcům koncem října, v polovině dubna, nebo v červenci, případně přípravků na bázi Bacillus thuringiensis.

Další informace naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…