Zlín: Děti od 10 do 15 let musí v MHD prokázat svůj věk

29.01.2012 18:59

Pracovníci přepravní kontroly Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice zaznamenali v poslední době více případů, kdy u sebe děti ve věku od 10 do 15 let neměli ve vozidlech MHD žádný průkaz totožnosti s fotografií a datem narození.

Zlín: Děti od 10 do 15 let musí v MHD prokázat svůj věk
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Povinnost mít u sebe doklad k prokázání data narození platí v MHD ve Zlíně a Otrokovicích pro děti ve věku od 10 do 15 let, které cestují na zlevněnou jízdenku, už od roku 2008. Tato informace je uvedena ve smluvních přepravních podmínkách a je rovněž vyznačena na každém automatu pro prodej jízdenek. Informační letáčky obdrželi v minulosti rovněž ředitelé zlínských základních škol. Obdobnou povinnost prokazovat svůj věk mají děti od 10 let i u jiných dopravních podniků, ve vlacích Českých drah nebo v příměstské a meziměstské autobusové dopravě. Pokud dítě svůj věk neprokáže, musí v MHD použít jízdenku v plné ceně jako dospělý cestující. Má-li takové dítě jen poloviční lístek, revizoři to musí hodnotit jako cestování bez jízdenky a uložit pokutu.

Pokuta zaplacená na místě nebo do 10 kalendářních dnů v doplatkové kanceláři v sídle DSZO činí 500 Kč, při pozdějším termínu zaplacení 1000 Kč. Zlevněná přestupní jízdenka pro jednotlivou jízdu pro dítě do 15 let (platnost 50 minut) stojí 9 Kč, základní nepřestupní jízdenka pro dospělého nebo dítě, které neprokáže věk, stojí 12 Kč (platnost 20 minut).

Svůj věk může dítě revizorovi prokazovat zvláštní průkazkou, která obsahuje aktuální fotografii držitele, jméno a příjmení, datum narození. Průkaz vystaví na požádání za poplatek 5 Kč (+ 5 Kč plastový obal) kterékoli pracoviště předprodejů jízdenek DSZO po ověření věku dítěte například z jeho rodného listu. K prokázání nároku na slevu v trolejbusech a autobusech DSZO lze však použít také pas dítěte nebo průkaz pro poskytování žákovského jízdného dopravců železniční a autobusové veřejné dopravy.

"Prokazování věku u dětí starších deseti let, pokud používají zlevněné jízdenky, je součástí pravidel, která platí pro cestování městskou dopravou. Rádi bychom tuto povinnost dětem a zejména jejich rodičům opět připomněli a nabídli také vystavení průkazky na našich předprodejních místech," řekl ředitel DSZO Josef Kocháň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…