Zlín: Filmová kancelář získala pro kraj titul Film Friendly 2018

29.05.2019 14:47

Vstřícné filmové obce, filmařům naklonění zástupci města i kraje, granty na podporu audiovizuální produkce, filmové burzy, zapojení místních studentů do natáčení – to je jen částečný výčet počinů, které rozhodly o vítězi soutěže Film Friendly 2018. Tím se stává Zlín Film Office a potažmo celý Zlínský kraj. Ocenění si zástupci vítězné kanceláře převezmou v průběhu 54. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Zlín: Filmová kancelář získala pro kraj titul Film Friendly 2018
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Zlínský kraj zahájil návrat na mapu filmařských destinací zhruba před třemi lety. 1. prosince 2016 začala fungovat tamní filmová kancelář. Zlín Film Office je dnes prvním kontaktním bodem pro filmaře přicházející do kraje a zároveň užitečným prostředníkem mezi produkcemi a regionem. Kancelář poskytuje štábům servis za podpory Zlínského kraje a řady měst a obcí.

„Na první pohled je patrné, jak jsou tady podpoře audiovizuální výroby všichni nakloněni, včetně těch nejdůležitějších – místních obyvatel. Je tomu tak i díky bezvadně propracované komunikační strategii zlínské filmové kanceláře. A kdybychom měli jmenovat jediný projekt, který by mohl jít příkladem dalším krajům, jsou to tzv. Filmové obce. Jde o taková města a obce, které nabízejí filmařům zvýhodněné podmínky natáčení, například bezplatné zábory nebo pomoc se svozem odpadků. Na Zlínsku jich funguje již 19,“ říká Pavlína Žipková, vedoucí Czech Film Commission Státního fondu kinematografie.

Soutěž Film Friendly upozorňuje na regiony a lokace, které aktivně spolupracují s filmaři a snaží se o co nejefektivnější využití natáčení pro dané místo. Cenu uděluje Czech Film Commission, letos společně s Českou lokační unií sdružující lokační manažery a skauty. „Díky značce Film Friendly producenti a lokační manažeři při plánování projektů vědí, kde mohou očekávat efektivní a rychlou spolupráci, a mohou se i proto rozhodnout natáčet právě tam,“ uvádí Luděk Herda z České lokační unie.

Hlásíme, že cíl je splněn

Výkonná ředitelka Zlín Film Office Magdaléna Hladká získání ceny komentuje: „Pro členy našeho týmu je Zlínský kraj srdeční záležitost. Co by nás tedy mohlo potěšit víc, než když pro něj získáme ve své oblasti nejvyšší možné ocenění? Titul Film Friendly vnímáme jako odměnu nejen pro nás, ale pro všechny osoby a instituce, které audiovizi v regionu podporují a pomáhají nám tak ze Zlínska vytvářet místo, kam se filmaři chtějí vracet.“

Zlín Film Office za necelé tři roky své existence již spolupracovala na řadě zajímavých projektů, např. s tvůrci celovečerních filmů TvMiniUni: Zloděj otázek, Hodinářův učeň, Zátopek, Poslední aristokratka, ale také seriálů Kriminálka 5.C nebo Strážmistr Topinka. „Byli jsme také u vzniku několika bakalářských a magisterských filmů nejen místních studentů, asistovali jsme při natáčení řady reklamních spotů, krátkých filmů a videoklipů,“ hodnotí Hladká, která při zahájení činnosti Zlín Film Office v roce 2016 mimo jiné uvedla, že dlouhodobým cílem filmové kanceláře je být do pěti let mezi třemi nejlépe hodnocenými filmovými regiony v Česku. „Hlásíme, že cíl je splněn. A dokonce s předstihem,“ dodává s úsměvem.

Více o soutěži Film Friendly ZDE

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…