Zlín: Město připravuje stavbu přírodní louky Boněcko – mokřad

16.11.2021 13:07

Odbor městské zeleně připravuje stavbu „Přírodní louky Boněcko – mokřad“, která bude realizována před protipovodňovou hrází na Bartošově čtvrti.

Zlín: Město připravuje stavbu přírodní louky Boněcko – mokřad
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Dříve intenzivně zemědělsky využívána plocha pro pěstování kukuřice se změní v květnaté louky doplněné o skupiny stromů a keřů, které jsou nutné pro zachování životního prostoru zejména pro hmyz a bezobratlé.

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
Louky s mokřadem poslouží životnímu prostředí i obyvatelům Zlína k relaxaci.

„Založením „Přírodních luk Boněcko“ dojde k vytvoření nejen ekosystému pro růst různých druhů rostlin a pro život mnoho druhů hmyzu, ale také prostoru ke krátkodobé rekreaci obyvatel. Louky o celkové výměře 2,40 hektarů budou zelenou protiváhou zastavěnému prostředí Bartošovy čtvrti. Termín dokončení je v srpnu 2022,“ uvedl náměstek primátora města Zlína Bedřich Landsfeld.

Dominantou plochy bude mokřad, který zvýší nabídku diverzity ploch v krajině. Průměrná hloubka vody v něm bude 0,30 m a zdrojem vody bude řeka Dřevnice.

Zahájení první etapy výstavby proběhne v listopadu 2021 výsadbou stromů, poté navážou zemní práce výkopem mokřadu. Druhá etapa bude zahájena v dubnu roku 2022 vybudováním štěrkových trávníků, které vytvoří propojovací pěšiny mezi cyklostezkou, protipovodňovou hrází a mokřadem. Dále budou vysazeny keřové skupiny, vysety trvalé květnaté louky a osazen drobný mobiliář.

Stavba „Přírodní louky Boněcko – mokřad“ je umístěna do prostoru mezi řeku Dřevnici, železniční trať Vizovice – Otrokovice a protipovodňovou hráz před Bartošovou čtvrtí. Dotčené území je součástí údolní nivy řeky Dřevnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…