Zlín: Město zvýšilo investice do bytů

06.02.2020 7:35

Bytový fond v majetku statutárního města Zlína tvoří 5,61 % z celkové nabídky bytů ve Zlíně. V současné době disponuje 2 tisíci bytových jednotek, rozčleněných na běžné byty, na byty určené pro mladé rodiny coby startovací bydlení a na byty pro seniory a osoby se zdravotním postižením.

Zlín: Město zvýšilo investice do bytů
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Jen za minulý rok město do bytů vložilo finanční prostředky blížící se 58 milionům korun. Vynaložená částka tak významně převýšila rok 2018. „Oproti předchozímu roku vzrostly náklady na opravy a investice do bytových domů cca o 20 milionů korun, převýšily tak nájemné vybrané městem o 7 milionů,“ uvedla náměstkyně primátora města Zlína Kateřina Francová.

Dlouhodobým záměrem vedení města Zlína je kromě péče o stávající bytový fond, také jeho omlazení rozšířením o nové byty. Ty by měla zejména mladým rodinám zpřístupnit plánovaná družstevní výstavba. Postup prací na projektu družstevní výstavby, který již odsouhlasila Rada města Zlína, čeká na schválení zastupitelstvem na jeho zasedání 13. února.

„Krokem výstavby družstevních bytů chceme vyjít vstříc produktivním lidem. Těm, kteří by si rádi ve Zlíně pořídili vlastní bydlení, ale se svými příjmy nedosáhnou na hypotéku. Mnohdy se právě této skupině plán vlastního bydlení zhatí kvůli nedostatku financí hned na začátku společného života. Navíc chceme uplatnit model družstevní výstavby, který se jeví pro město jako nejvýhodnější. Nezatíží městskou pokladnu úvěrem a ani nezhorší dluhový index města. První výstavba je v plánu v ulici Slanice. Pokud se tento způsob výstavby osvědčí, s výstavbou družstevních bytů budeme pokračovat i v jiných lokalitách,“ uvedl primátor města Zlína Jiří Korec.

Poslední výstavba bytů, do které se naše město pustilo, se realizovala v Malenovicích. V roce 2008 tam vyrostl dům pro seniory a zdravotně postižené osoby.

Mladé rodiny v současnosti mohou využívat až 30 malometrážních bytů o velikosti 1+kk, 1+1 nebo 2+kk v režimu startovací bydlení. Jsou cenově zvýhodněné, zaplatí tak za 1.–2. rok 50 Kč/m2, 3.-4. rok 55Kč/m2 a v 5.–6.roce se cena zvedá na 60 Kč/m2.

Pro seniory a osoby se zdravotním postižením má město k dispozici byty v domech k tomu určených. Nájem u těchto bytů činí v rozmezí 23,59 – 50 Kč/m2 za měsíc. Současný počet bytů, určených pro seniory a zdravotně postižené osoby je 466, bezbariérových je jich v majetku města 44.

Všechny byty, které nabízí statutární město Zlín k pronájmu, jsou obsazené. Výjimku tvoří pouze uvolněné byty, ve kterých probíhají, nebo v blízké době budou probíhat rekonstrukce či jiné úpravy významnějšího charakteru, které by bránily užívání bytu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…