Zlín: Místní části si rozdělí 25 milionů korun

22.01.2020 11:38

letos si místní části Zlína mezi sebou rozdělí 25 milionů korun z městského rozpočtu. O využití těchto financí budou rozhodovat sami zdejší obyvatelé prostřednictvím svých komisí místních částí.

Zlín: Místní části si rozdělí 25 milionů korun
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Projekt vznikl v roce 2009 s vidinou vyššího zapojení občanů do rozhodovacího procesu. Už od začátku jsou finanční prostředky rozdělovány podle stejného principu, tedy podle počtu trvale hlášených obyvatel v každé části,“ sdělil Bedřich Landsfeld, náměstek primátora pro oblast ekonomiky.

Území statutárního města Zlína je rozděleno na vnitřní město a na příměstské místní části. Místní části tvoří obce se samostatným katastrálním územím historicky přičleněné k městu Zlín. V jednotlivých místních částech jsou zřízeny komise místních částí, které jsou dobrovolnými iniciativními seskupeními občanů žijících v dané lokalitě a jsou poradními orgány zastupitelstva a rady města.

Každý rok jsou pro místní části vyčleňovány v rozpočtu města Zlína na příslušný kalendářní rok finanční prostředky v celkovém objemu 25 milionů korun, které jsou následně rozdělovány dle počtu obyvatel příslušné místní části a investovány dle doporučení jednotlivých komisí místních částí. Nad rámec těchto finančních zdrojů jsou radou a zastupitelstvem finančně zajištěny větší investiční akce a provozní výdaje každé místní části.

Snahou města je zapojovat finanční zdroje rovnoměrně ve středu města i v jednotlivých místních částech. Mezi největší místní části statutárního města Zlína se řadí Malenovice (6 869 obyvatel), Kostelec (1943 obyvatel) a Příluky (1909 obyvatel). Naopak nejmenšími místními částmi jsou Salaš (195 obyvatel), Klečůvka (325 obyvatel) a Lhotka - Chlum (389 obyvatel).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…