Zlín: Návrh na referendum posoudí příští týden zastupitelstvo

31.01.2019 11:30

Návrh na konání místního referenda k vodárenské problematice má dostatečný počet podpisů. Vyplynulo to z kontroly petičních archů, kterou magistrát v uplynulých dnech provedl. Návrhem se proto bude zabývat rada města na svém jednání 4. února, zastupitelstvo se k němu vyjádří 7. února.

Zlín: Návrh na referendum posoudí příští týden zastupitelstvo
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Kontrolovali jsme, zda má „Návrh na konání místního referenda“, který nám doručil přípravný výbor dne 14. ledna, všechny náležitosti, které ukládá zákon o místním referendu. Po prozkoumání jsme konstatovali, že návrh splňuje veškeré formální požadavky a o této skutečnosti jsme písemně informovali zmocněnce přípravného výboru. V souladu se zákonem bude návrh předložen radou města k projednání Zastupitelstvem města Zlína,“ prohlásil Tomáš Lang z Odboru kanceláře primátora, který se návrhem na vyhlášení referenda zabýval.

Magistrát přezkoumával formální náležitosti návrhu uvedené v ustanovení paragrafů 10 a 11 zákona, ale nezabýval se tím, zda o navržených otázkách lze konat místní referendum či nikoliv. Tato pravomoc je totiž dle ustanovení paragrafu 13 odstavce 1 zákona svěřena zastupitelstvu obce, jež rozhoduje o vyhlášení místního referenda nebo o tom, že místní referendum nevyhlásí, jestliže o navržených otázkách nelze místní referendum konat.

Přípravný výbor předložil návrh na pořádání referenda už v létě minulého roku. Podle Ministerstva vnitra ČR jsou otázky v něm obsažené položeny tak, že o nich nelze referendum konat. Současný návrh se oproti tomu z minulého roku liší pouze v tom, že došlo ke změně pořadí otázek.

Vodárenská problematika a společnost Vodovody a kanalizace Zlín

Rada města může s návrhem na uspořádání referenda souhlasit, odmítnout jej nebo nechat bez rozhodnutí. Stejné možnosti budou mít i zastupitelé. Právě jejich postoj bude rozhodující. Zájmem přípravného výboru je spojit referendum s volbami do Evropského parlamentu, které se uskuteční koncem května.

Návrh na uspořádání referenda se týká vodárenské problematiky a společnosti Vodovody a kanalizace Zlín. V ní město Zlín největším akcionářem, když vlastní cca 46 procent akcií.

Další informace k tématu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…