Zlín: Objem uloženého odpadu stále narůstá

02.12.2019 20:51

Technické služby Zlín, které se starají o ukládání odpadu na skládce Suchý důl, zaznamenávají meziroční nárůst objemu uloženého odpadu téměř o 12 %. Jde o nejvyšší hodnotu od roku 2014.

Zlín: Objem uloženého odpadu stále narůstá
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Největší podíl na uloženém odpadu, přibližně poloviční, má kategorie směsného komunálního odpadu od občanů města Zlína, následuje stavební a objemný odpad. V loňském roce uložilo město Zlín na skládku Suchý důl cekem 19 000 tun odpadu.

V loňském roce zabezpečovaly Technické služby Zlín svoz celkem 13 427 nádob, tedy popelnic a kontejnerů. K tomu obsluhovaly 6 995 nádob na biologicky rozložitelný odpad. Počet kontejnerů na tříděný odpad - papír, plasty, kov a sklo, činil 1 222. Technické služby Zlín realizují pro občany i 24 mobilních svozů odpadů z místních částí a Jarní a Podzimní úklidy. Celkem bylo takto svezeno 726 tun odpadu.

V areálu Suchého dolu funguje od srpna 2014 kompostárna, která na základě svozu biologického odpadu vytváří organické hnojivo. Kompost se poté dává zdarma k dispozici občanům města Zlína, kteří jsou zapojeni do systému odděleného sběru BRKO.  V roce 2018 bylo dopraveno do kompostárny 3 659 tun biologicky rozložitelného komunálního odpadu. Z něho bylo vyrobeno přes 600 tun kvalitního kompostu. Potvrdil se tak trend, kdy na kompostárně končí každý rok stále větší množství odpadů.

Se zvyšujícími se objemy uloženého odpadu narůstají i náklady na jeho zpracování. Náklady Technických služeb Zlín na zpracování odpadů byly v roce 2018 ve výši 53 mil. Kč vč. DPH.  Odhadovaný meziroční nárůst nákladů na zpracování odpadů v letech 2018 a 2019 je tak nejméně 5%. V roce 2020 se předpokládá další nárůst nákladů na zpracování odpadů, tyto se odhadují na výši 63 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…