Zlín: Palachův odkaz připomněly stovky svíček

21.01.2022 19:31 | Tisková zpráva

Na náměstí T. G. Masaryka ve Zlíně se ve středu 19. ledna uskutečnil street artový happening. Za spoluúčasti veřejnosti vznikl světelný řetěz ze ,dlouhý přes sedm set metrů. Již tradiční akce připomíná odkaz Jana Palacha.

Zlín: Palachův odkaz připomněly stovky svíček
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Ve středu 19. ledna 2022 uplynulo 53 let, co zemřel na následky svých zranění dvacetiletý student Jan Palach. Tři dny před tím se polil hořlavinou a zapálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Světelný řetěz má připomenout důvody jeho činu. Akci už po šesté ve spolupráci se zlínským výtvarníkem Petrem Dosoudilem připravilo kulturní a kreativní centrum Živý Zlín.

„Svoboda je nesmírné bohatství, musíme o ni pečovat i dnes, každý z nás. Proto je tato událost nesmírně emotivní, nabízí možnost rozjímat nad svou osobní situací i společností,” přiblížila důvod pořádání happeningu Jana Kubáčová, pověřená vedením Živého Zlína.

Účastníci se k pořadatelům přidali a v tichosti od 16 hodin zapalovali v horní části náměstí, pod Památníkem Tomáše Bati svíčky. Poslední svíčky vedou až k dolní části Gahurova prospektu.

„Projekt k uctění památky Jana Palacha ve mně zrál několik měsíců. Předně mi celý prostor Gahurova prospektu evokoval Václavské náměstí v Praze, a to svou délkou i šířkou, a pak jsem cítil potřebu tuto událost nějakým výrazným způsobem připomenout. Mrzelo mě, že se na takové dějinné okamžiky s poselstvím pomalu zapomíná,“ řekl k prvotní myšlence její autor, výtvarník Petr Dosoudil.

Přes sedm set metrů dlouhý světelný řetěz je nejdelším tohoto druhu v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…