Zlín: Sdílená kola Zlíňany chytla. I přes deštivé počasí počet výpůjček stoupá

28.05.2021 8:35

Město Zlín se letos na jaře zapojilo do projektu veřejného sdílení jízdních kol (tzv. bikesharing). V ulicích města tak lidé začali ve veřejném prostoru vídat kola určená k jednorázovému respektive nahodilému použití. Po více než jednom měsíci užívání jsou známé první čísla a ohlasy.

Zlín: Sdílená kola Zlíňany chytla. I přes deštivé počasí počet výpůjček stoupá
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Jsem velmi rád, jak rychle vzali Zlíňané sdílená kola za své. Potvrzuje to, že tato služba občanům je opravdu žádaným krokem vpřed. Těší nás, že pozitivní ohlasy dalece převažují. V tuto chvíli ve spolupráci s provozovatelem sbíráme podněty uživatelů k dalšímu zlepšení toto služby,“ sdělil primátor města Jiří Korec. 

V ulicích Zlína se pohybuje 120 mechanických kol a přibližně 25 elektrokol. Tato kola jsou umístěna na předem určených stanovištích, kterých bylo ve spolupráci s městem vytipováno přibližně pět desítek. Pozitivní přijetí potvrzuje i zástupce provozovatele.

„Ihned po startu jsme zaznamenávali velmi pozitivní zpětnou vazbu na sítích, kde se obyvatelé Zlína vyjadřovali vesměs ve stylu "Konečně se doprava ve Zlíně posunula do 21. století". Čísla to potvrzují. Výpůjčky stále rostou, počasí nám zatím úplně nepřálo, ale i přes to už jsme dosáhli na 400 výpůjček za den a tendence je rostoucí,“ prozradil manažer projektu Dan Rambousek.

Znamená to v průměru 2,5 výpůjčky na jedno kolo za den. To Zlín řadí mezi top pět nextbike měst v celém Česku (dnes již 23 měst). Drtivá většina výpůjček je do patnácti minut, tedy díky podpoře města Zlín pro uživatele zdarma.

Více o této službě včetně tarifů naleznete ZDE.

Na sdílených kolech nextbike se můžete svézt v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Havířově, Prostějově, Říčanech, Opavě, Hlučíně, Berounsku, Pardubicích, Hradci Králové, Mladé Boleslavi, Mnichově Hradišti, Frýdku-Místku a na Kladně. Aplikace pro ježdění ve Zlíně Vám umožní sdílení kol i ve výše zmíněných městech, ale také ve 27 zemích EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…