Zlín: Trolejbusy a autobusy vyjíždějí i za silných mrazů

12.01.2017 15:33

Extrémně nízké teploty posledních dnů kladou vysoké nároky na provoz MHD. Ale i když meteorologové naměřili v pondělí ráno ve Zlíně teplotu minus devatenáct stupňů, trolejbusy a autobusy Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice vyjely a cestující se dostali, kam potřebovali.

Zlín: Trolejbusy a autobusy vyjíždějí i za silných mrazů
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Už od konce října objednáváme naftu, jejíž teplota tuhnutí je nižší než minut 32 nebo až minus 34 stupňů Celsia. Takže zamrzání nafty ve vozidlech nám nehrozí. Avšak nízké venkovní teploty samozřejmě kladou zvýšené nároky i na ostatní součástky a mechanismy vozidel MHD a proti běžným klimatickým podmínkám se poruchovost veškeré techniky zvyšuje,“ uvedl vedoucí údržby DSZO Antonín Červenka. Dochází k častějším poruchám vzduchových okruhů, palivových systémů, přimrzají dveře vozidel, nelze provádět mokré čištění interiérů ani karoserií vozidel, kvůli nutnosti vytápění se také výrazně zvyšuje spotřeba pohonných hmot a elektřiny… A k tomu se ještě obvykle v mrazivých dnech zvyšuje počet cestujících, neboť na zastávky MHD zamíří i mnozí z těch, kteří nenastartovali svůj osobní automobil nebo kterým se z něj nechce seškrabovat námrazu.

Pondělní ráno 9. ledna 2017 si vyžádalo v DSZO několik mimořádných kroků. Na linku 4 musel vyjet místo jednoho trolejbusu autobus, místo nepojízdného kloubového autobusu vypravili dispečeři DSZO ráno na Kudlov dva krátké autobusy. Některé vozy se musely z důvodu technických závad vyměňovat. Přesto zpoždění na linkách nepřesáhla během mrazivého rána deset minut. Aby byla vozidla MHD připravena k výjezdu, povolala DSZO na pracoviště už na půl třetí ráno navíc tři pracovníky. „Většina našich vozidel parkuje v areálu depa pod širým nebem. Během zhruba hodiny a půl od nás ráno vyjíždí na linky v pracovních dnech až 73 trolejbusů a autobusů. Zejména po delším víkendovém odstavení lze za mrazů očekávat více nahodilých problémů. Přitom jakékoli opravy vozů ve venkovním prostředí jsou při nízkých teplotách pro naše automechaniky extrémně náročné a vysilující,“ dodává Antonín Červenka.

Řidiči mají na všech točnách odpočívárny

Jízda s vozidlem, které je promrzlé po víkendu, je náročnější i pro řidiče. Naštěstí mají na všech točnách, kde vyrovnávají čas, k dispozici odpočívárny s varnými konvicemi i mikrovlnnými troubami, takže se mohou během směny zahřát například horkým čajem nebo teplou svačinou.

„Nechtěl bych současné počasí hodnotit jako něco mimořádného. V podstatě je to normální zima, na jejíž projevy jsme během několika mírných zimních období pozapomněli. Držíme pohotovosti, více se zaměřujeme i na preventivní údržbu, povoláváme do služeb pracovníky navíc, připravujeme rezervní vozidla. Pokud nás počasí nezaskočí nějakou vysloveně kalamitní situaci, například několikamilimetrovou souvislou námrazu na trolejích, věřím, že i každé mrazivé ráno vyjedeme a dovezeme všechny cestující, kam potřebují,“ řekl ředitel DSZO Josef Kocháň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…