Zlín: Voskové srdce Václava Havla je k vidění na zámku

23.05.2013 9:04

Výstava fotografií ČTK Prezident Václav Havel je k vidění do 31. května na zámku ve Zlíně. Na jeho nádvoří se nachází i voskové Srdce pro Václava Havla.

Zlín: Voskové srdce Václava Havla je k vidění na zámku
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

 

Ve Fotobance ČTK je shromážděno přes 14 tisíc fotografií Václava Havla. Na zámku je vystavených asi 100 snímků, které pochází z období let 1988 až 2011. "Přináší svědectví o tom, jak se z dramatika a disidenta stal prezident republiky a poté z prezidenta opět umělec a občan. Nezachycuje jen Havlovy prezidentské počiny, ale spíš okamžiky kolem nich či chvíle soustředění nebo naopak uvolnění po státnickém vypětí," prozradil za pořadatele výstavy Tomáš Pasterný.
 
Snímky 24 českých fotografů, kteří uplynulých více než 20 let pracovali jako fotoreportéři agentury ČTK, nechávají diváka pohlédnout na scénu velké politiky i Havlova soukromí bez obvyklého patosu, s mírnou nadsázkou a vtipem. Autoři věří, že právě tak by se Václavu Havlovi výstava líbila.
Výstavu je možné navštívit denně od 9 do 17 hodin, vstupné stojí 70 korun, pro studenty a důchodce 40 korun.
 
Srdce pro Václava Havla na nádvoří zámku je během otevírací doby výstavy volně přístupné.  Vosková plastika je vytvořená ze svíček z pietních míst, kde lidé uctili památku Václava Havla. Tvůrci Lukáš Gavlovský a Roman Švejda o ni napsali: "V materiálu, který se mohl stát odpadem, je mnoho světů. Tato hmota vstřebala myšlenky, pro které byly svíčky zapáleny. Jsou v něm nainvestovány představy lidí o slušné společnosti, je do něj zamodlena naděje, že je možné jednat podle nejlepšího svědomí a netratit na tom. Objekt je vyjádřením vztahu občanů k osobě a filozofii Václava Havla. Mnoho lidí se stalo spolutvůrci díla tím, že se podíleli na procesu jeho vzniku od úklidu svíček, přes zpracování vosku až po instalaci. Vzniklo otevřené srdce, do kterého může vstoupit každý. Je zranitelné jako všechna srdce."
 
Pro vznik plastiky se podařilo zajistit zhruba 5000 kg svíček. Z těch se získalo 2300 kg vosku a 2700 kg vytříděného odpadu. Srdce dosahuje výšky 2 metry, váží 2300 kg a skládá se ze 115 dílů o průměrné váze 20 kg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…