Zlín: Všichni odklízejí sníh, svoz odpadu musí počkat

29.01.2019 13:01

Nasazení veškeré techniky, 50 lidí v terénu, spotřeba soli okolo 100 tun. Tak vypadá od brzkých ranních hodin dnešní den z pohledu Technických služeb Zlín. Enormním nasazením se daří udržovat důležité komunikace sjízdné, na dalších se pracuje podle možností, případně přijdou podle plánu zimní údržby na řadu až v pozdějších hodinách. Technické služby Zlín dnes kvůli situaci nebudou svážet komunální odpad.

Zlín: Všichni odklízejí sníh, svoz odpadu musí počkat
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Jen během včerejšího dopoledne napadlo od 10 do 15 centimetrů sněhu. Technické služby Zlín začaly komunikace chemicky ošetřovat ještě před začátkem sněžení, během rána pak vyjela veškerá technika – čtyři velké sypače, sedm menších, dva traktory s radlicemi a čtyři speciální vozy pro údržbu chodníků. „Prioritu mají hlavní tahy a trasy pro MHD, tedy například ulice K Jaroslavicím, Díly VI, Nerudova a Mostní, Středová či Slovenská. Desítky pracovníků pak ručně uklízejí zastávky,“ shrnul radní pro dopravu Michal Čížek. O rozsahu dnešního zásahu vypovídá i toto číslo – celkové náklady budou kolem 300 000 korun.

Kvůli hustému sněžení se navíc dnes neuskuteční svoz komunálního odpadu. „Vzhledem k omezené sjízdnosti komunikací bychom dnes nemohli obsloužit všechna svozová místa, řidiče navíc využijeme při zajišťování zimní údržby. Svoz tříděného odpadu bude probíhat v obvyklém režimu,“ vysvětlil Jakub Černoch, ředitel Technických služeb Zlín. Svoz z lokalit, které jsou běžně vyvážena v pondělí, se uskuteční v úterý, úměrně tomu se posunou i další termíny. Páteční svoz tak bude mimořádně zajištěn v sobotu.

Komunikace a chodníky jsou rozděleny do čtyř kategorií

Technické služby Zlín se v zimním období, trvajícím od začátku listopadu do konce března, starají o 265 kilometrů místních komunikací a164 kilometrůchodníků a cyklostezek. Kromě toho musí udržovat v pořádku točny MHD, přechody či parkovací plochy. Technické služby Zlín mají naskladněny i zásoby posypových materiálů. Konkrétně jde mimo jiné o 800 tun soli, 300 krychlových metrů směsi soli s pískem a dalších 100 krychlových metrů písku.

Komunikace a chodníky jsou rozděleny do čtyř kategorií podle priority. Ty nejdůležitější úseky musí být v pořádku do čtyř hodin, v druhém do 12 a ve třetím do 48 hodin. U těch ve čtvrté kategorii se následky sněžení odstraňují až to situace dovolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…