Zlín: Vychází Dějiny města, nejkomplexnější kniha o jeho historii

20.09.2023 7:35 | Tisková zpráva

Devětadvacet odborníků se pět let podílelo na vzniku dosud nejkomplexnější publikace, která mapuje vývoj Zlína od jeho počátků až do roku 2000. Dvousvazková monografie nazvaná Dějiny města Zlína bude za účasti vedení města a části autorského týmu slavnostně uvedena v úterý 19. září v Kolektivním domě. Unikátní monografie, kterou zdobí dosud nepublikované fotografie, vzbuzuje úctu i čtyřmi kilogramy váhy.

Zlín: Vychází Dějiny města, nejkomplexnější kniha o jeho historii
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Publikace je jedinečná svým rozsahem, hloubkou i unikátním zpracováním. Její uvedení je vyvrcholením několika let práce autorského týmu v čele s ředitelem Státního okresního archivu Zlín Davidem Valůškem. Věřím, že ji ocení nejen Zlíňané, ale že pomůže také k rozšíření povědomí o bohaté historii města v celém regionu,“ uvedl primátor Jiří Korec.

První vydání unikátní monografie vyšlo pouze v limitovaném počtu jednoho tisíce kusů, což ji činí ještě vzácnější. Také proto se očekává zájem laické i odborné veřejnosti. „Součástí publikace je například nejstarší a dosud nezveřejněná fotografie města z roku 1879. Za nejpodstatnější inovaci ovšem považuji pohled na město v jeho dějinném vývoji se všemi proměnami,“ uvedl ředitel Státního okresního archivu Zlín a hlavní redaktor publikace David Valůšek. „Nevykreslujeme jej černobíle, ale snažíme se vhlédnout do jednotlivých epoch a vysvětlit to podstatné, co mnohdy ovlivňuje i náš dnešní život. Myslím, že vůbec poprvé se podařilo popsat složité, a přitom pestrobarevné a mnohovrstevnaté dějiny Zlína ve 20. Století,“ dodal Valůšek.

V Kolektivním domě vystoupí v rámci doprovodného programu žáci literárně-dramatického oboru ZUŠ Zlín společně se zlínským umělcem Jaroslavem Kovandou. O hudební doprovod se postará zpěvačka Markéta Vodičková s klavíristou Štěpánem Holíkem a kytaristou Filipem Vítů.

Programem provede David Valůšek, který prozradí procesy vzniku knihy a další zajímavosti. Zároveň představí také některé spoluautory publikace. Uvedení se zúčastní například historik Ondřej Ševeček, ředitel Filozofického ústavu Akademie věd ČR, ale i ředitel Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd ČR Rudolf Kučera nebo socioložka Lenka Waschková Císařová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Monografie Dějiny města Zlína bude v omezeném množství k zakoupení přímo na slavnosti, která začne v 17 hodin a na závěr ji doplní autogramiáda autorského týmu. Od středy 20. září bude publikace k dostání v Městském informačním a turistickém středisku na náměstí Míru 12 (budova radnice), v Infopointu Památníku Tomáše Bati, v showroomu Živého Zlína na nádvoří zámku Zlín a také on-line na shop.kulturazlin.cz. Cena monografie je 2999 korun.

Představení publikace

Úvodní část knihy se věnuje popisu místní krajiny, fauny i flóry. Čtenáře uvádí do podřevnického údolí ještě před příchodem člověka a zároveň charakterizuje životní prostředí, v němž obyvatelé žijí do současnosti. Teprve pak autoři popisují první lidské stopy v pravěku, raném středověku a objasňují přítomnost Keltů. Později líčí pozadí vzniku první písemné zmínky o Zlínu z roku 1322.

První díl končí na prahu první světové války v roce 1914, čímž se symbolicky uzavřou dějiny Zlína jako venkovské maloměsta. Poté kniha popisuje moderní průmyslové město, jemuž se navíc postupně podařilo překonat fázi čistě továrního sídla, a které pevně zakotvilo v pozici nejdůležitějšího správního střediska východní Moravy. Jako závěrečný mezník historikové zvolili moment, kdy se Zlín stal metropolí nově vzniklého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Střeleckou soutěží veteráni uctili padlé vojáky

10:28 Liberec: Střeleckou soutěží veteráni uctili padlé vojáky

Dne 21. května 2024 se na semilské střelnici uskutečnil 17. ročník Memoriálu ppor. Petra Šimonky – o…