Zlín: Zastupitelé schválili přidělení 25 milionů místním částem města

12.02.2021 19:04

Také v letošním roce může patnáct místních části města Zlína počítat s přidělením finančních prostředků pro své investiční akce plánované nad rámec rozpočtu města Zlína. Přidělení 25 milionů místním částem schválili zastupitelé na svém posledním zasedání.

Zlín: Zastupitelé schválili přidělení 25 milionů místním částem města
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Tyto finance místním částem město přiděluje už od roku 2009. O využití peněz budou rozhodovat přímo obyvatelé těchto částí prostřednictvím svých komisí místních částí,“ vysvětlil primátor Zlína Jiří Korec. 

Území statutárního města Zlína je rozděleno na vnitřní město a na příměstské místní části. Místní části tvoří obce se samostatným katastrálním územím historicky přičleněné k městu Zlín. Mezi největší místní části statutárního města Zlína se řadí Malenovice, Kostelec a Příluky. Nejmenšími jsou Salaš, Klečůvka a Lhotka – Chlum. Částka se dělí v poměru dle počtu obyvatel. Největším Malenovicím s více než 6800 obyvateli tak z celkové částky náleží více než 7,8 milionů korun. Na nejmenší část, kterou je s necelými dvě stě obyvateli Salaš, připadá 226 tisíc korun.

„Tyto finance také nemusí být utraceny přímo v daném účetním roce, ale komise si může přidělený rozpočet postupně šetřit na větší investiční akci v budoucnu,“ doplnil radní Miroslav Chalánek.

V posledních letech však mohou své okolí a rozdělení rozpočtu ovlivnit také obyvatelé vnitřního Zlína a to prostřednictvím participativního rozpočtu Tvoříme Zlín. Ten letos vstoupí do čtvrtého ročníku a obyvatelé vnitřního Zlína mohou svými návrhy a hlasováním každoročně ovlivnit rozdělení pěti milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…