Zlín: Zemřela Sonja Baťová

25.02.2018 6:34

V noci na úterý zemřela v kanadském Torontu vdova po podnikateli Tomáši Baťovi ml. Sonja Baťová. Bylo jí 91 let.

Zlín: Zemřela Sonja Baťová
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Sonja Ingrid Baťa (roz. Wettstein) se narodila v roce 1926 ve Švýcarsku, kde studovala architekturu. S rodinou Baťů byl spojen již její otec, důvěrník Tomáše Bati zakladatele a brilantní právník Georg Wettstein. V roce 1946 se provdala za Tomáše Baťu juniora, vedle kterého plnila roli rovnocenného partnera při budování válkou oslabené firmy. Po válce Tomáš Baťa ml. založil v Torontu obuvnickou firmu Bata Shoe Organization, které se společně věnovali.

Po roce 1989 přijeli manželé Baťovi na pozvání Václava Havla do Československa a ihned obnovili kontakty se Zlínem. Od začátku podporovali vznik zlínské univerzity, která byla založena v roce 2001 a nese jméno po zakladateli obuvnického impéria Univerzita Tomáše Bati.

Sonja Baťová byla léta aktivní členkou její správní rady a do našeho města pravidelně přijížděla. Sonja Baťová neúnavně pracovala do posledních chvil pro Baťovo muzeum obuvi v Torontu, jehož je zakladatelkou, byla členkou správních rad několika podniků a vzdělávacích či obecně prospěšných institucí, jako například Světového fondu na ochranu přírody. Získala řady prestižních ocenění a vyznamenání za zásluhy - mimo jiné obdržela nejvyšší kanadské ocenění, titul Officer of The Order of Canada (Důstojník Řádu Kanady), stala se čestným kapitánem kanadského námořnictva a za svou práci pro životní prostředí získala vyznamenání OSN.

Aktivně spolupracovala s Junior Achievement, zmíněnou Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně nebo Nadací Tomáše Bati, která vzešla z iniciativy jejího muže Tomáše Bati mladšího. V poslední době jednali členové rodiny například o podpoře Památníku Tomáše Bati, který obnovuje zlínská radnice. Rozhodli se například finančně přispět na pořízení letadla do památníku.

Sonja Baťová od začátku sdílela filosofii a hodnoty slavné obuvnické společnosti. Misi etického podnikání šířila dál prostřednictvím projektu o zodpovědném kapitalismu. S manželem vychovala tři dcery a jednoho syna.

Tomáš Baťa junior zemřel v roce 2008 v 93 letech.

Vzpomínku na Sonju Baťovou včetně fotografií z jejího života uvedlo na svých webových stránkách torontské muzeum obuvi (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…