Zlín: Živnostenský odbor plní žadatelé o ukončení podnikání, magistrát doporučuje rezervaci termínu

22.02.2023 15:47 | Tisková zpráva

Na živnostenský odbor zlínského magistrátu se od začátku letošního roku obrací značné množství žadatelů o zrušení živnostenských oprávnění. Tento zájem vyvolala povinnost nově komunikovat se státem prostřednictvím datové schránky, která se týká všech fyzických podnikajících osob.

Zlín: Živnostenský odbor plní žadatelé o ukončení podnikání, magistrát doporučuje rezervaci termínu
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Jako hlavní důvod pro zrušení živnostenského oprávnění žadatelé uvádí, že nechtějí komunikovat prostřednictvím datových schránek. Dosud je nepoužívali, mnohdy jejich obsluze ani nerozumí. Živnostenská oprávnění ruší ve větší míře lidé důchodového věku, ale chodí k nám i mladší žadatelé, kteří si dosud nechávali podnikání v záloze jako možný přivýdělek. Početní jsou také ti, kteří svou živnost přerušili a už neuvažují o jejím obnovení,“ sdělila Naděžda Hasíková, vedoucí živnostenského úřadu.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28576 lidí

Živnostenský odbor se snaží lidem pobyt na úřadě co nejvíce usnadnit. V provozu jsou všechna pracoviště, čekárna je vybavená dalšími židlemi, zájemci dostávají vodu na občerstvení. Ve spolupráci s žadateli se pracovnice úřadu snaží také o maximální zkrácení doby na vyřízení jejich požadavků, včetně lhůty pro nabytí právní moci pro vydaná rozhodnutí. Kvůli značnému zájmu o zrušení živnostenských oprávnění se několikanásobně prodloužily čekací doby. Pracoviště živnostenského odboru jsou každý pracovní den vytížena na maximum, a přes veškerou snahu pracovníků, mohou žadatelé strávit na úřadě až čtyři hodiny Z tohoto důvodu vedoucí odboru živnostenského Naděžda Hasíková doporučuje žadatelům objednání konkrétního termínu:

„Předejít dlouhému čekání se dá objednáním na konkrétní den a hodinu prostřednictvím našeho rezervačního systému. Budeme rádi, pokud jej využije co nejvíce žadatelů,“ vzkázala.

Rezervační systém je umístěn na odkazu ZDE.

Letos už požádalo na zlínském magistrátu o zrušení živnostenského oprávnění více než 1100 podnikatelů, což je výrazně více než za celý rok 2022, kdy přišlo ukončit své podnikání 464 osob. Výrazně zvýšený zájem o rušení živností úřad předpokládá až do konce března. Do tohoto termínu bude stát rozesílat podnikatelům přihlašovací údaje pro aktivace datové schránky.

V této souvislosti živnostenský odbor upozorňuje, že z kapacitních důvodů nebude ve čtvrtek 23. 2. 2023 a v úterý 28. 2. 2023 oddělení registrace přijímat žádná podání (netýká se podnikatelů objednaných přes rezervační systém).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…