Zlín bodoval v soutěži chytrých měst

07.11.2017 8:37

Smart Cities, neboli chytrá města. To je název konceptu, který se zabývá rozvojem měst s využitím chytrých přístupů. Zejména je spojován s využitím moderních technologií v běžném životě.

Zlín bodoval v soutěži chytrých měst
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Příkladem mohou být aplikace v chytrých telefonech, jejímž prostřednictvím mohou lidé snadno a rychle získat potřebné informace nebo nahlásit závady či jiné problémy. Například podobnou aplikaci In-city pro chytré telefony spustilo město Zlín v loňském roce. Rychlosti zavádění nových technologií do praxe si všímá i porota soutěže Chytrá radnice 2017. Město Zlín získalo v jedné z kategorií druhé místo.

„V kategorii Individuální doprava ocenila porota zlínské informační panely. V této kategorii zvítězilo město Třebíč s projektem chytrá mobilita, třetí se pak umístila Praha s projektem na vybudování nabíjecích stanic pro elektromobily,“ prozradil Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínského magistrátu.

Město Zlín provozuje osm proměnných informačních panelů. Řidiči se z nich zatím dovídají aktuální dojezdové časy do jednotlivých částí města či do Otrokovic a mohou také porovnat délku jízdy různých alternativních tras.  Je zde možné také zveřejnit nahodilé zprávy o omezení provozu, jako například v případě nedávné částečné uzavírky nadjezdu na ulici Gahurova, nebo o uzavření ulice Sokolské, kde došlo ke zřícení domu.

Plánuje se také rozšíření systému. Na tabulích by se tak mohly objevovat informace o aktuálních nehodách v okolí města či jiná výstražná hlášení. Uvažuje se také o instalaci dalších tabulí, které budou přinášet informace o obsazenosti parkovišť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…