Zlín už nebude žadatelům tolerovat odmítání nabízených bytů

24.08.2011 19:47

Druhé odmítnutí = vyřazení z evidence žádostí. Město Zlín zavedlo nová pravidla v poskytování bydlení v nájemních bytech, které vlastní. Jednou ze zásadních změn je to, že nebude žadatelům tolerovat odmítání nabízených volných bytů.

Zlín už nebude žadatelům tolerovat odmítání nabízených bytů
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

"Dosud to fungovalo tak, že si někteří žadatelé, na které přišla řada, dlouho vybírali. Odmítli i několik nabídek ze strany města a vyhlíželi si třeba byt v jiné lokalitě. Mohli si to dovolit, protože nadále zůstávali na svém místě v pořadníku. Město ale kvůli tomuto chování přicházelo o nájemné, což nebylo v pořádku. Podle nových pravidel budou moci žadatelé o bydlení v nájemních bytech odmítnout nabídku pouze jednou, po druhém odmítnutí budou z evidence vyřazeni," prohlásil náměstek primátora Ondřej Běták, do jehož kompetencí městské byty patří. Tato změna podle něj odstraní i poměrně rozšířenou praxi, kdy žadatelé na předních místech pořadníku odmítali nabízené městské byty s tím, že budou mít zájem později. "Zdůvodňovali to tím, že ve chvíli, kdy od města nabídku dostali, mají otázku bydlení vyřešenou. A dále čekali, zda se neuvolní byt v lokalitě, o kterou měli zájem," sdělil náměstek primátora.

Magistrát evidoval k 31. červenci cca 1600 žádostí o pronájem městského bytu, deset žádostí o přidělení startovacího bytu a cca 550 žádostí na byty zvláštního určení. Nové žádosti nepřijímá od roku 2008. "Bytový pořadník je uzavřený kvůli vysokému počtu žádostí. Tím, že žadatelé teď budou mít možnost odmítnout pouze jednu nabídku od města, se přidělování nájemních bytů rozhýbe. Jakmile se počet žádostí sníží, opět bytový pořadník otevřeme pro další žadatele," ujistil Ondřej Běták.

Změn v oblasti poskytování bydlení v městských nájemních bytech je více. Z důvodu ochrany osobních údajů a dat dle zákona 101/2000 Sb. nebudou aktuální seznamy žadatelů na úřední desce a na internetových stránkách www.zlin.eu. "Budou k nahlédnutí na našem pracovišti," sdělila Věra Rosíková, která je pověřena vedením oddělení bytového v rámci Odboru ekonomiky a majetku magistrátu.

Další významnou novinkou v této oblasti je to, že nájemní smlouvy se budou uzavírat vždy na půl rok, jeden rok, dva roky a následně na dobu neurčitou. "Novinkou je i to, že nájemní smlouvy u startovacích bytů budeme uzavírat vždy pouze na půl roku, doposud to bylo na rok. S těmito nájemci budeme uzavírat smlouvy maximálně na dobu šesti let," popsal další změnu Ondřej Běták. Nová pravidla schválila rada města na svém jednání 22. srpna, platit začnou od 1. září.

Město Zlín vlastnilo k 31. červenci celkem 2 355 bytů, z nichž je 34 určených v letošním roce k prodeji do vlastnictví. Do jeho majetku patří také 866 garáží, 181 nebytových prostor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…