Znojemská radnice začíná s revitalizací městského parku

09.11.2012 12:46

Znojemská radnice začne v průběhu listopadu s revitalizací střední části městského parku. „Obnova je nezbytná z důvodu stáří a nemoci stromů, které již několik let dosluhují,“ říká starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Znojemská radnice začíná s revitalizací městského parku
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Kromě obnovy části vegetace dojde k přeložení všech inženýrských sítí, úpravě povrchu cest, obměně veřejného osvětlení a městského mobiliáře,“ upřesňuje starosta. Obnova střední části parku bude hotova na jaře příštího roku, revitalizace horní a spodní části parku jsou naplánovány tak, aby celý park prošel obnovou v průběhu příštích osmi až deseti let.

Revitalizace městského parku, tj. celková obnova inženýrských sítí, povrchů, mobiliáře, veřejného osvětlení a obměna části vegetace začne v průběhu listopadu tohoto roku. Obnova parku bude zahájena v jeho střední části vymezené ulicí Pontassievskou a Komenského náměstím. Tato část bude hotova na jaře 2013. Další etapy pak budou navazovat tak, aby celý park prošel revitalizací v průběhu příštích osmi až deseti letech.

Důvody, proč musí dojít k nepopulárnímu opatření vykácení stromů v hlavním stromořadí, vysvětluje starosta města Znojma Vlastimil Gabrhel: „Jsme si plně vědomi, že jakýkoliv zásah do zeleně ve smyslu kácení stromů je značnou částí veřejnosti přijímán s rozpaky a velmi často negativně, kdy míra emocí je přímo úměrná informovanosti veřejnosti a objasnění důvodů, proč ke kácení musí dojít. Důvodů pro zásadní zásah do stromořadí v Městském parku je více a všechny mají své opodstatnění. Nicméně ten zásadní a nejdůležitější je provozní bezpečnost. V parku relaxují stovky lidí. Je povinností vlastníka, tedy města Znojma, a správce parku Městské zeleně Znojmo zajistit jejich bezpečnost.“

„Rozhodnutí o revitalizaci parku není ani spontánní, ani nepromyšlené. Vychází z dlouhodobého monitoringu a odborného dendrologického posouzení jednotlivých stromů, která průběžně probíhají již od roku 1998. Na základě tohoto sledování je zřejmé, že dřeviny v parku již nestárnou lineárně, ale jejich stav se zhoršuje exponenciálně. Drtivá většina stromů je již za hranicí životnosti,“ vysvětluje ředitel Městské zeleně Znojmo Radoslav Habrdle.

Pozitivní ale bezpochyby je, že počet nově vysázených stromů a keřů převýší počet těch vykácených. V současné době je šestadvacet stromů ve stromořadí. Ty budou nahrazeny šestatřiceti novými javory horskými s narůžovělým rubem listů (Acer pseudoplatanus Purpurascens). Současně bude podél hradební zdi vysázeno v novém stromořadí sedmnáct stromů tulipánovníků. „Volba stromů prošla velmi dlouhým a pečlivým výběrem, kdy byly zvažovány estetické hledisko, dlouhověkost, náchylnost k chorobám a adaptace na podmínky Znojma. Proto byly zvoleny tyto dva druhy stromů,“ dodává Habrdle. Z dalších dřevin v parku přibydou kromě rozšířených druhů javorů, jasanů, habrů či dubů také méně známý kaštanovník. Dále bude vysázeno na šedesát keřů, 2 530 okrasných trav, 280 trvalek, 800 cibulovin a založen bude také travní koberec s automatickou závlahou.

Projekt revitalizace parku, který se diskutuje již několik let a který byl schválen již za minulého vedení radnice, se tak konečně dává do pohybu. Po letech příprav město přistoupilo k tomuto důležitému, i když nepopulárnímu kroku. „Obnova městského parku je nutná, to je nezpochybnitelný fakt. A i když se nyní mohou objevovat negativní názory na kácení stromů, chtěl bych ubezpečit všechny Znojmáky, že děláme vše pro to, aby park byl bezpečnější, ale aby zároveň bylo chráněno i životní prostředí. Proto je celá revitalizace parku naplánována na několik etap. Navíc pevně věřím, že se revitalizovaný park bude Znojmákům líbit a že jim poskytne krásné a pohodlné prostředí pro trávení volného času,“ říká závěrem starosta Znojma Ing. Vlastimil Gabrhel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Město připravilo konferenci o prevenci rizikového chování

13:05 Ústí nad Labem: Město připravilo konferenci o prevenci rizikového chování

Několik desítek zástupců školských zařízení, sociálních služeb a samospráv projednalo nové trendy v …