Znojemské lesy připravily lidem dárek. Novou naučnou stezku

09.10.2015 20:00

Městské lesy Znojmo letos poprvé oslaví Den stromů otevřením nové naučné stezky pro veřejnost. Lidé ji najdou v Gránicích a na procházku se po ní mohou vydat celé rodiny. Pracovníci městských lesů při přípravě trasy s názvem S mlokem Gránickým údolím pamatovali nejen na zástupce nejmladší generace, ale i na ty věkem zkušenější.

Znojemské lesy připravily lidem dárek. Novou naučnou stezku
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Důvody vytvoření naučné stezky komentuje ředitel Městských lesů Znojmo Zdeněk Trojan. „Rádi bychom nalákali děti a dospělé do přírody a ukázali jim, co vše se kolem nás skrývá a kolik krásného můžeme objevit. Pokud totiž máme něco rádi, chráníme to zcela přirozeně,“ říká. „Stezka vede podél Gránického potoka řekněme od Krammerovy vily ke Spálenému mlýnu a zpět. Trasa bude vyznačena směrovkami a myslím, že kopíruje vycházkovou trasu většiny návštěvníků Gránic. Celková délka je přibližně 2,4 km,“ popisuje naučnou stezku Trojan.

Naučné panely, dřevěné sochy, přírodní park a ostatní součásti stezky budou citlivě zakomponovány do stávajícího prostředí. Trasa byla vybrána tak, aby byla lehce dostupná pro děti a maminky s kočárky, seniory a jednotlivé zastávky umístěny s ohledem na jejich obsahovou náplň a okolní prostředí.

A co návštěvníky naučné stezky čeká? „Hned u vstupu do Gránic si lidé budou moci zazvonit na zvoničku, kousek dál čeká nejmenší návštěvníky dětský park s ručně vyřezávanými lavičkami. Naučné panely prozradí něco o tajích přírody a dřevěné sochy jsou vlastně takovou malou dřevo-sochařskou výstavou přímo v plenéru. U altánu bude umístěn originální stojan na kola ve tvaru ježka, veliké pexeso a nedaleko se bude vinout obrovský had,“ vyjmenovává Trojan. Myšleno je i na odpočinek. Městské lesy dodají na jaře i několik nových laviček podél stezky a stávající altán dostal zasloužený nový kabát. V nejbližší době bude instalován i nový dřevěný most, který nahradí vývraty zničený starý most. „Pro celé Gránické údolí jsme nechali zpracovat projekt na kompletní výměnu zastaralého zábradlí, tak snad nám finanční prostředky dovolí začít s výměnou co nejdříve,“ doplňuje Trojan.

Patronem stezky je Mons. Jindřich Bartoš, děkan Římskokatolické farnosti u kostela sv. Mikuláše ve Znojmě, který v rámci příprav vysázel u jednoho z panelů za asistence ředitele Městských lesů dub zimní. Stezka bude oficiálně otevřená na Den stromů 20. října. Od tohoto dne bude v celé své kráse přístupná široké veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …