Znojemští vinaři připravili další exkluzivní poklad

24.09.2017 12:50

Milovníci vína se na podzim mohou těšit na další víno z exkluzivní Královské řady vín VOC Znojmo. Ryzlinku rýnský ročníku 2014 od VINO HORT si při srpnovém zatřiďování vysloužil označení Královské řady vín VOC Znojmo, a tak by měl zpozornit každý, kdo chce ochutnat něco opravdu exkluzivního a světového.

Znojemští vinaři připravili další exkluzivní poklad
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

„Jsme velice potěšení, že v tak pro víno obtížném ročníku, jako byl 2014, se náš ryzlink rýnský neztratil – a dokonce získal označení nejcennější. Navíc je předurčený k delší archivaci, časem totiž může jen získat,“ neskrývá radost Jiří Hort z VINO HORT. „Od 28. září spouštíme na našem webu rezervační systém na toto víno, do prodeje půjde 1. listopadu. V současné době ladíme speciální etiketu,“ dodává Hort.

Královská řada Ryzlinků posouvá apelační systém VOC Znojmo opět o kus dál. „Na vínech, která vinaři pečlivě připravují a která projdou dvojím hodnocením a následně získají označení Královské řady vín VOC Znojmo, je vidět velký potenciál našich vín. Dozrávají do krásných petrolejových tónů a svojí medovostí v závěru pohladí. A přitom si tato nazrálá vína zachovávají odrůdovost a zdejší terroir vinic,“ přemítá předseda VOC Znojmo František Koudela. „Ve světě jsou ročníková vína tohoto charakteru samozřejmostí, u nás to obvyklé není. Přesto jsou u nás taková vína vyhledávaná. A opravdu s přehledem je můžeme označovat jako vína královská – jako královské ryzlinky světového formátu,“ dodává Koudela.

Královská řada VOC Znojmo

S myšlenkou speciální řady vín originální certifikace přišel spolek VOC Znojmo jako první mezi spolky VOC. Vína Královské řady, která jsou pouze z odrůdy Ryzlinku rýnského, procházejí dvěma komisemi pro rozhodnutí. Finální rozhodnutí vydává komise na zasedání po 33 měsících od data ověření hroznů. Pokud vína projdou, obdrží speciální pásku s logem Královská řada VOC Znojmo. Páska je v odlišné barvě než pásky pro vína VOC Znojmo, a to v žluto-červeném provedení, stejně jako speciální znak VOC Znojmo. Lahve mohou být uzavřeny pouze kvalitním korkovým uzávěrem.

Vína Královské řady, symbolicky věnovaná královskému městu Znojmu, jsou uváděna na trh vždy 28. září příslušného roku (28. září slaví svátek Václav, patron vinařů). První vína Královské řady byla na trh uvedena v roce 2016 a šlo o Ryzlink rýnský 2013 od Znovínu Znojmo a Ryzlink rýnský 2013 od Vinařství Waldberg Vrbovec. V roce 2017 obdržel označení Královské řady Ryzlink rýnský ročníku 2014 od VINO HORT Vína jsou z důvodu jejich výjimečnosti k dostání jen u samotných vinařů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…