Znojmo: Advent přichází, zpívejme přátelé

20.11.2021 20:33 | Tisková zpráva

Adventní trhy nebyly nikdy tak vzácné jako letos, kdy se po roční pauze opět vrací na Masarykovo náměstí. Stejně tak koncerty, zimní kino a další program Znojemského adventu, který se ponese v duchu tradičních českých Vánoc.

Znojmo: Advent přichází, zpívejme přátelé
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Sváteční atmosféru doplní rozsvícené znojemské uličky a náměstí, koledy z věže v podání trubačů, ohrada s ovečkami, líbací brána, ale také novinka v podobě vyhlídkového kola a dobročinné akce s názvem Splněná přání. „Adventní čas je pro všechny dobou společně strávených chvil s těmi nejbližšími. Znojemským uličkám a náměstím nepřináší vánoční atmosféru jen výzdoba a bohatý program, ale hlavně ti, kteří právě do těchto míst během svátků vyrazí. Jsme moc rádi, že můžeme všechny pozvat nejen na zahájení a rozsvícení vánočního stromu, ale vlastně na celý program, který Znojemský advent nabídne. Vracíme se tak do let, kdy svátky strávíme společně,“ zve Jakub Malačka, starosta města Znojma.

Koncerty, zimní kino a vánoční trhy na náměstí

Po roční pauze se na Masarykovo náměstí vrací koncerty nejrůznějších interpretů, zimní kino a vystoupení znojemských škol a školek. „Více jak měsíční program odstartuje během první adventní neděle, a to v 16.45, kdy uslyšíme koledy v podání Znojemských žesťů a zároveň rozsvítíme strom na Masarykově náměstí,“ přibližuje Karel Podzimek, místostarosta města Znojma. Svou písní Sněhulák a dalšími známými hity naváže zpěvák a skladatel Michal Hrůza. Během několikatýdenního hudebního maratonu se představí multižánrové kapely jako LeGranda, The Shots, Tomáš Kočko & Orchestr, Paroháči, O5 a Radeček, Totál Vokál, Jazzy Talking, Beladona Quartet a spoustu dalších. Právě hudební část programu na náměstí doplní dopolední i večerní projekce zimního kina, které se letos zaměří na české filmové klasiky. Těšit se můžete třeba na Pelíšky, Tři oříšky pro Popelku, S čerty nejsou žerty nebo Chobotnice z II. patra. Podruhé si také budete moci v rámci zabijačky na Masarykově náměstí zakoupit nejrůznější masné pochutiny, které k takové události neodmyslitelně patří.

Splňte dětem přání a dopřejte jim opravdové Vánoce

Ne všechny děti mají možnost rozbalit pod stromečkem alespoň jeden dáreček. „Každý rok přemýšlíme, jak do Znojemského adventu dostat více symbolů Vánoc. Před několika týdny jsme se proto spojili s Oblastní charitou Znojmo, konkrétně s Domovem pro matky a otce v tísni na Hradišti, abychom společně přišli na způsob, jak dětem dopřát dárky, které si budou moci pod stromečkem rozbalit. Pomyslným Ježíškem se tak v rámci Znojemského adventu může stát kdokoliv,“ přiblížil František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. Cesta, jak dětem dopřát dárky, je opravdu jednoduchá. Během první adventní neděle bude u stromu na Masarykově náměstí umístěna krabice s obálkami. V obálce najde dárce dopis, který mu nastíní, jaký dárek bude pro děti vhodný. Ve stejné obálce najde také nálepku s křestním jménem a věkem tak, aby se dárek pod stromečkem dostal do správných rukou. Dárky zabalené do vánočního balicího papíru pak bude nutné dopravit do infocentra na Obrokové ulici, a to do 13. prosince. „Děti, které jsou do projektu zapojeni, nepotřebují drahou elektroniku nebo nejmodernější hračky. Naopak. Někdy i maličkost vykouzlí dětem na tváři obrovský úsměv. Děkujeme všem, kteří se zapojí,“ říká František Koudela.

Vůně jehličí a vánoční nálada v ulicích

Největším symbolem adventního času ve Znojmě jsou nazdobené stromy na Masarykově a Horním náměstí. Ten velký, dosahující skoro 13 metrů výšky, daruje Znojmu obec Oleksovice. O něco menší, ale neméně krásný strom, také smrk stříbrný, darují manželé Goldmannovi z Oblekovic. Zdobit bude Horní náměstí. Tím ale výzdoba centra rozhodně nekončí. Vánoční osvětlení ozdobí také ulici Hradní. Světelné řetězy budou umístěny na budově pivovaru, Enotéky, ale i Expozice pivovarnictví a samotné vstupní bráně. Stejnou výzdobu budete moci vidět i na Václavském náměstí. Chybět nebude ani brána se jmelím u Enotéky, fotostěna s obrazem Josefa Lady a tradiční ohrada s ovečkami, která se letos přesune na ulici Hradní do prostoru bývalé loupežnické věže.

Proč nehrají, preceptore? Hrajte

Kromě programu na náměstí, máme i letos tip na romantickou procházku městem, doplněnou o jedinečný zážitek v podobě koled z věže. Schody radniční věže si znojemští trubači vyšlápnou vždy ve čtvrtek, a od 18 hodin zahrají ty nejznámější koledy, které k Vánocům patří.

Nesem Vám noviny. Vyhlídkové kolo vyroste na náměstí Komenského

Zážitek, za kterým se dosud muselo vycestovat mimo Znojmo, si budete moci vychutnat na náměstí Komenského. Právě tam vyroste 25 metrů vysoké vyhlídkové kolo, známé jako ruské. Část vánočního Znojma z ptačí perspektivy tak budete moci zhlédnout každý den od 28. listopadu, až do 3. ledna příštího roku.

Silvestr na Masarykově náměstí, pak v divadle. Nepřipadá Vám to úplně magický?

Poslední den v roce prožívá každý jinak, a ve Znojmě máte na vybranou hned ze dvou způsobů. Na Masarykově náměstí nabídneme kromě ohňostroje pro děti také vystoupení rappera, vystupujícím pod pseudonymem Neny. S autorskou tvorbou se o hodinu později představí také znojemský zpěvák Luděk Minka. Kdo by rád strávil pozdní silvestrovské hodiny v divadle, může si zakoupit vstupenky na zběsilou komedii o sobectví a štědrosti pod názvem Osm eur na hodinu. V hlavní roli se představí Martin Zounar a Martin Kraus. Vybírat můžete ze dvou časů, a to od 17 a 20 hodin. Vstupenky jsou v prodeji na portálu vstupenkyznojmo.cz nebo v infocentru na Obrokové.

Zdraví, klid a veselé Vánoce

Jsme moc rádi, že letos můžeme přinášet takto nabitý program Znojemského adventu. Všem Vám ale přejeme jediné, a to, abyste vánoční čas prožili ve zdraví a v blízkosti těch, které máte rádi. Krásné Vánoce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…