Znojmo: Část Louckého kláštera dostane nová okna

11.05.2016 15:39

Areál Louckého kláštera je jednou z největších dominant města Znojma, je však zároveň typickým příkladem zanedbané péče v minulosti. Ačkoliv se město snaží areál postupně opravovat, jde spíše o řešení havarijního stavu. Celková revitalizace všech budov komplexu Louckého kláštera je však zcela nad finanční možnosti města. Nyní se jeden z objektů Louckého kláštera dočká nových oken. Třicet pět se jich vymění na jižní fasádě jižního křídla nového konventu.

Znojmo: Část Louckého kláštera dostane nová okna
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Postupnými kroky se snažíme oživovat areál Louckého kláštera, proto jsme se rozhodli investovat další prostředky do nezbytné obnovy oken. Půjde o precizně ručně vyrobené repliky historických oken, jejichž vzhled schválili památkáři. Konzultovat s nimi budeme samozřejmě i finální podobu. Necháme totiž vyrobit vzorové okno a až po jeho schválení se přejde k finální výrobě a osazení oken,“ říká starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. Celková investice vyjde na zhruba 2 300 000 korun. Milion korun půjde z dotace Ministerstva kultury z Programu záchrany architektonického dědictví.

Vyrobeno bude celkem pět typů oken, která se nachází na jižní fasádě rizalitu nového konventu. Pro všechna okna je jednotné, že jsou kastlová, otvíravá dovnitř s jednoduchým zasklením. Materiálem je masivní modřín s povrchovým nátěrem v barvě matné slonové kosti. Okna budou v interiéru doplněna masivními modřínovými parapety, opět s nátěrem v barvě matné slonové kosti. Hotovo by mělo být do konce září.

„Jedná se o první etapu oprav nového konventu. V závislosti na finančních možnostech města budeme v opravách pokračovat,“ dodává starosta.

Podmínkou je využití areálu ve veřejném zájmu

Město Znojmo je vlastníkem Louckého kláštera od roku 2010, kdy jej na město bezúplatně převedl stát – avšak pod podmínkou nepřevoditelnosti majetku na další osoby po dobu dvaceti let. Další podmínkou je využití areálu ve veřejném zájmu. Od té doby se město snaží postupnými opravami měnit tvář Louckého kláštera k lepšímu. Kompletní rekonstrukce se dočkala například bývalá jízdárna, další investice putovaly do oprav fasády bývalé konírny.

Areál Louckého kláštera je v tuto chvíli využíván zejména v suterénní části nového konventu, v objektu jízdárny a kladiva, a to společností Znovín Znojmo, která zde provozuje aktivity zaměřené na vinařství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…