Znojmo: Cenu města převzaly tři osobnosti

15.11.2023 13:33 | Tisková zpráva

Cenu města Znojma letos obdržely tři významné osobnosti. Symbolický klíč k městu a pamětní písemné ocenění získal známý lékař, uznávaný filatelista a šperkařka, která prostřednictvím své charitativní činnosti pomáhá zachraňovat životy.

Znojmo: Cenu města převzaly tři osobnosti
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Předávání ocenění proběhlo před zasedáním zastupitelstva 13. listopadu. Jako první převzala cenu z rukou starostky města Iveta Hlobilová za charitativní činnost na podporu Nadace pro transplantaci kostní dřeně. Šperkařka Iveta Hlobilová má svoji dílnu v centru města. O její zručnosti se tak mohou přesvědčit nejenom obyvatelé Znojma, ale i jeho návštěvníci. Její workshopy lákají zájemce z širokého okolí. Iveta Hlobilová je ale známá hlavně díky své charitativní činnosti. Její aktivity, jako jsou Kabelkománie nebo Kraslice pro život, pravidelně přinášejí finanční prostředky ve prospěch Nadace pro transplantaci kostní dřeně, a navíc díky nim výrazně narostl počet dárců kostní dřeně v regionu.

Za dlouholetou práci pro občany Znojma v profesi lékaře a vedoucího zdravotnické záchranné služby ocenili zastupitelé MUDr. Arnošta Růžičku in memoriam. Cenu převzala jeho manželka Miroslava Růžičková. Pan doktor Růžička se zapojil do řad rychlé záchranné služby po své druhé atestaci v roce 1987. Pomohl tisícům lidí v ohrožení života. Ve volném čase se navíc věnoval i školení hasičů. V roce 2022 proto získal medaili Hasičského záchranného sboru ČR za dlouholeté a příkladné pracovní úsilí a osobní iniciativu o rozvoj bezpečnosti v rámci integrovaného záchranného systému. Z funkce vedoucího lékaře znojemské Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje odešel do penze v roce 2017. I tak ale nadále na částečný úvazek vypomáhal v nemocnici. Ve Znojmě byl pan Růžička oblíben pro svoji ochotu pomáhat a také díky svému optimismu a srdečnosti. Zemřel 1. prosince minulého roku.

Symbolický klíč od města převzal ještě Stanislav Dušek, zakladatel Klubu mladých filatelistů, a to za dlouholetou práci s mládeží. Pan Dušek založil v roce 1976 Klub mladých filatelistů a jako vedoucí v něm působí dodnes. Klub se za dobu své existence vypracoval k nejlepším v republice. Svěřenci oceněného vystavují nejenom ve Znojmě, ale také daleko za hranicemi naší země – v Dánsku, Španělsku, Německu, Chorvatsku, ale také třeba v Singapuru nebo v Číně. Ve filatelistické olympiádě, která se koná každý školní rok, se soutěžící ze Znojma téměř pravidelně probojují do finále a nezřídka stanou i na stupni nejvyšším. Stanislav Dušek přispívá k dobrému jménu města a propaguje Znojmo po celém světe.                               

„Všichni tři ocenění mají jedno společné. Věnovali svůj čas a energii druhým. Každý tak trochu po svém, ale každý nezištně a ve prospěch ostatních. Společné mají i to, že tuto svou činnost vykonávali dlouhodobě a že přispívali a přispívají k šíření dobrého jména našeho města daleko za jeho hranicemi. Mně je nesmírnou ctí, že jsem mohla těmto třem osobnostem jménem našeho města ceny předat. Byť mi je moc líto, že doktor Arnošt Růžička už si své zasloužené ocenění nemůže převzít osobně. O to víc berme toto ocenění jako připomínku jeho jedinečné osobnosti i do budoucna,“ řekla starostka města Ivana Solařová při slavnostním předávání cen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Opravy na ústeckých školách pokračují

7:31 Ústí nad Labem: Opravy na ústeckých školách pokračují

V rámci modernizace a zvelebování ústeckých škol budou vyměněna okna a dveře na dvou základních škol…