Znojmo: Do třetice všeho dobrého: Zalesníme spolu Mramotice

13.10.2021 11:28

Městské lesy Znojmo se po více než ročním odkladu chystají na obnovu lesa v Mramoticích. Příležitost přiložit ruku k dílu, a zároveň zjistit zajímavosti o obnově lesa, dostane i veřejnost, a to na akci Zalesníme spolu Mramotice v sobotu 23. října 2021.

Znojmo: Do třetice všeho dobrého: Zalesníme spolu Mramotice
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Akci organizuje město pod záštitou projektu Zdravé město Znojmo spolu s Městskými lesy Znojmo. Zalesňování vloni na jaře a na podzim překazila pandemie, o to více se organizátoři těší na úspěšný třetí pokus. „S pomocí veřejnosti vysázíme 11 500 sazenic stromů a obnovíme tak plochu přes jeden hektar lesa, kterou zde poničilo sucho a kůrovec,“ říká starosta města Znojma Jakub Malačka a k výsadbě zve své spoluobčany: „Vítaný je každý, ať už je ze Znojma, nebo z okolních obcí.“

Cílem akce je obnovit les v Mramoticích, aby byl prospěšný pro další generace. Les má totiž několik funkcí – poskytuje stín, snižuje prašnost, produkuje kyslík a ukládá uhlík z CO2. Zalesňování proběhne pod odborným dohledem zaměstnanců Městských lesů Znojmo.

„Na zalesňování v Mramoticích máme v lesní školce objednáno 8 200 kusů sazenic dubu zimního, 1 500 kusů habru obecného a 180 kusů javoru mléče na první plochu. Druhá plocha se bude zalesňovat lípou malolistou, a to v počtu 1 620 kusů. Jednotlivé druhy dřevin jsme vybírali s ohledem na polohu a klimatické podmínky dané lokality,“ sděluje ředitel Městských lesů Zdeněk Trojan.

Zalesňování odstartuje v 9.00 hodin u koupaliště v Mramoticích, kde bude umístěn informační stánek organizátorů a kam by měly směřovat první kroky dobrovolníků. Vítáno je, pokud má dobrovolník možnost, aby měl vlastní pracovní rukavice. Potřebné nářadí i rukavice ale bude možné i zapůjčit. Konec akce bude závislý na tom, kolik dobrovolníků přidá ruku k dílu a kdy se tedy podaří všechny stromy zasázet. Předpoklad je 15.00 hodin.

Pro dobrovolníky bude připraveno také menší občerstvení v podobě teplých a studených nápojů. Od 12.00 do 15.00 hodin bude mít každý možnost opéct si zdarma špekáček. Pro děti, které by si chtěly odpočinout od sázení, bude připraven doprovodný program od Střediska volného času Znojmo.

„Jelikož předem nevíme, jak velký zájem ze strany veřejnosti máme očekávat. Chtěli bychom dobrovolníky poprosit, aby se nám předem registrovali. Získáme tak, alespoň přibližný přehled o počtu účastníků této akce. Bližší informace naleznete na webu www.znojmo-zdravemesto.cz, ale také na facebookové události, kde budou zveřejňovány aktuální informace a fotografie z akce,“ dodává starosta Jakub Malačka.

 

PRAKTICKÉ INFORMACE K AKCI

Co si vzít s sebou

  • pevnou obuv
  • oděv přizpůsobený počasí a terénu
  • pracovní rukavice (na místě budou k dispozici v omezeném množství)

Děti do 15 let?

  • Práce v lese je v případě dětí do 15 let možná pouze se souhlasem jejich zákonných zástupců nebo v jejich doprovodu.

Můžeme vzít s sebou psa?

  • Vzhledem ke koncentraci a počtu lidí by bylo lepší nechat pejsky doma.

Zázemí (občerstvení, toalety, táborák)

  • V areálu koupaliště v Mramoticích.

Dopravte se na akci zdarma kyvadlovou dopravou

Organizátoři doporučují účastníkům využít bezplatnou kyvadlovou dopravu, která bude zajištěna ze Znojma a Přímětic, a to z důvodu nedostatku parkovacích míst v místě konání akce. Autobusy dobrovolníky přepraví zdarma ze Znojma ze zastávky železniční stanice č. 7 a z Přímětic ze zastávky sklep u Jednoty.

 

Směr: Znojmo – Přímětice - Mramotice

Zastávka

Znojmo, želez. stan.

Zastávka

Přímětice u Jednoty

Zastávka

Mramotice u čekárny

8:30

8:38

8:45

9:30

9:38

9:45

10:30

10:38

10:45

13:00

13:08

13:15

14:00

14:08

14:15

15:00

15:08

15:15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Směr: Mramotice – Přímětice – Znojmo

Zastávka

Mramotice u čekárny

Zastávka

Přímětice u Jednoty

Zastávka

Znojmo, želez. stan.

9:00

9:07

9:15

10:00

10:07

10:15

11:30

11:37

11:45

13:30

13:37

13:45

14:30

14:37

14:45

15:30

15:37

15:45

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…