Znojmo: Dotace sportovním oddílům i organizátorům kulturních akcí

28.02.2024 10:23 | Tisková zpráva

Zastupitelé na svém únorovém zasedání schválili žádosti o dotace na podporu sportu a kultury od těch žadatelů, kteří žádali o dotaci vyšší než 250 tisíc korun na jednu žádost.

Znojmo: Dotace sportovním oddílům i organizátorům kulturních akcí
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Dotace sportovním klubům

V dotačním programu Podpora sportu ve městě Znojmě v roce 2024 bylo přijato celkem 45 žádostí o dotaci, z toho 19 žádostí s požadovanou výší dotace vyšší než 250 tisíc korun. „Nejvyšší příspěvky míří na podporu sportovních oddílů, které mají v našem městě tradici a reprezentují naše město za jeho hranicemi. Zvláštní pozornost pak věnujeme těm klubům, které se věnují dětem a mladým sportovcům. Při rozhodovávání přihlížíme také doporučení sportovní komise i odboru školství, kultury a památkové péče, který celý systém dotací zpracovává,“ naznačila systém rozdělování finančních příspěvků starostka města Ivana Solařová.

Hokejovým Orlům půjdou ve formě dotace čtyři miliony korun, fotbalovému 1. SC milion. Hokejové mládeži byly schváleny čtyři miliony korun. Vyšší dotace než loni půjde mladým fotbalistům z 1. SC, oddílům pod TJ Znojmo i plavcům. 1. SC mládeži byl schválen příspěvek ve výši tři miliony, florbalistům dva miliony, 850 tisíc si rozdělí sportovci z oddílu amerického fotbalu, atletiky, kanoistiky a basketbalu. Celých 600 tisíc zastupitelé schválili Plaveckému klubu, půl milionu korun TJ plavání, 750 000 korun Volejbalovému klubu Znojmo – Přímětice a 300 000 TJ Sokolu Přímětice. Mezi dalšími příjemci dotací jsou například Tenisový klub, Klub sportovní gymnastiky nebo Sokol Znojmo.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50399 lidí

Vedle finančních dotací podporuje město sportovní kluby i nepřímo. „Sportovcům nabízíme využívání sportovišť a zázemí v majetku města za výrazně snížené nájemné nebo ještě častěji jim sportoviště poskytujeme zcela bezplatně formou výpůjčky. I to považujeme za významnou formu podpory. V případě hokejového klubu jde například o výpůjčku ledové plochy nebo reklamních ploch v hodnotě minimálně 3 miliony korun,“ zdůraznila starostka.

Žádosti o dotace do výše 50 tisíc korun byly schváleny radou města na konci ledna, žádosti o dotace ve výši od 50 do 250 tisíc korun pak bude rada města schvalovat na některém z příštích zasedání. Celkově je v rozpočtu na dotační program alokováno asi 21 milionů korun, to je o 2,7 milionu korun více než loni.

Peníze, které v dotačním programu zbudou, budou použity jako rezerva pro podporu dalších sportovních akcí a reprezentaci města. Žádosti o dotace na tyto účely je možné podávat až do konce září.

Příspěvky na kulturní akce, vysoké škole i na turistické noviny

Celkem 1,8 milionu korun rozdělili znojemští zastupitelé na podporu velkých tradičních kulturních akcí. Hudebnímu festivalu Znojmo schválili dotaci ve výši milion korun, Festivalu vína VOC Znojmo 250 tisíc korun. Pro 17. ročník festivalu hudby a divadla Šramlfest schválili 200 tisíc korun a spolku Umění do Znojma na výstavní, divadelní a hudební program v GaP 350 tisíc korun.

V rámci dotačního programu Podpora kultury letos odbor školství, kultury a památkové péče přijal 36 žádostí. Radní zatím podpořili dotací ve výši od pěti do 40 tisíc celkem 19 organizátorů kulturních akcí a hudebních nebo tanečních uskupení. Schvalovat ještě budou žádosti o dotace od 50 do 250 tisíc korun. Celkem je pro rok 2024 v rozpočtu města na dotace na kulturu alokováno 3 375 000 korun.

Zastupitelé jednali také o dotaci pro znojemskou pobočku University College Prague – Vysoká škola mezinárodních vztahů a Vysoká školu hotelová a ekonomická. Na úhradu nákladů, spojených s jejím provozem, a podporu vědecké činnosti jí schválili 300 tisíc korun. Dotace byla schválena i spolku ZnojmoRegion, který bude vydávat letní Turistické noviny Znojemska a Podyjí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…