Znojmo: Koncepce radí, jak ušetřit v budoucnu za energie

26.01.2024 10:32 | Tisková zpráva

Znojmo udělalo zásadní krok směrem k úsporám energie a komunitní energetice. Právě dokončená místní energetická koncepce města hodnotí stávající energetickou situaci ve městě a navrhuje energetická opatření do budoucna.

Znojmo: Koncepce radí, jak ušetřit v budoucnu za energie
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Místní energetická koncepce (dále jen MEK) je rozsáhlý strategický dokument, který se komplexně zaměřuje na oblast energetiky. „Energetická krize přinesla výrazné zdražení energií i velkou nejistotu ohledně budoucího vývoje cen. MEK je tak nezbytným informačním základem, ze kterého můžeme vycházet při rozhodování o investicích do obnovitelných zdrojů a při plánování dílčích projektů, jejichž cílem budou energetické úspory a optimální nakládání s energiemi,“ vysvětluje místostarostka Petra Svedíková Vávrová. 

Dokument obsahuje analytickou část, ve které je popsána aktuální energetická situace. Obsahuje přehled všech lokálních zdrojů energie a detailně mapuje spotřebu energie. Na jejím základě pak navrhuje možná řešení. „MEK obsahuje výčet projektů, které můžeme jako město v oblasti energetiky realizovat. Máme tak koncepčně zpracovaný zásobník akcí, ze kterého lze na základě aktuálních potřeb, rozpočtových možností a dotačních příležitostí čerpat,“ říká Svedíková. 

Mezi konkrétními možnostmi energetických opatření, která koncepce obsahuje, je prioritně řešeno umístění fotovoltaických zařízení na budovy v majetku města a s tím spojené řešení komunitní energetiky. Sdílení elektřiny bude možné od poloviny tohoto roku. „Komunitní energetika je cesta, jak snižovat uhlíkovou stopu, a přitom dlouhodobě dosáhnout na nízkou cenu elektřiny. Proto bychom na ni měli být připraveni a počítat s ní. Ušetřené náklady za elektrickou energii může město investovat do dalších projektů,“ dodává místostarostka. 

Koncepce je zveřejněna na webových stránkách města Znojma. 

Odkaz: Místní energetická koncepce pro město Znojmo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

16:31 Uherské Hradiště: Město se pustí do druhé etapy stavebních prací na Solné cestě v Sadech

Podobně jako v první etapě, která se uskutečnila v loňském roce, bude hlavním předmětem stavby přede…