Znojmo: Maringotka Klubu Coolna oslavila 1. Narozeniny

26.08.2013 12:20

Dne 15. srpna 2013 oslavila maringotka Klubu Coolna umístěná na Holandském sídlišti přesně rok fungování.

Znojmo: Maringotka Klubu Coolna oslavila 1. Narozeniny
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Své první narozeniny slavila u skatepoolu na tradičním místě a navštívilo ji přes 60 lidí z řad veřejnosti i uživatelů různých služeb Oblastní charity Znojmo. Jak se slavilo a co všechno se podařilo za rok fungování?

Oslava narozenin

Na Holandském sídlišti mezi paneláky u skatepoolu se sešlo přes 60 návštěvníků jak z řad široké veřejnosti, tak i uživatelů a pracovníků sociálních služeb. Návštěvnici mohli zhlédnout výstavu graffiti nebo si toto umění zkusit v praxi na sololitech. Dále byl k vidění "um" těchto sprejerů, kteří své dílo realizovali na zadní a přední část maringotky. K zapůjčení byla řada volnočasových aktivit. Celou akci doprovázela hudba DJ Ezteka a DJ Don Wopa a umění ve skatepoolu předváděli příchozí bikeři.  Maringotku si uvnitř prohlédlo přes 20 lidí, kteří se seznámili s její činností. Pracovníci Klubu Coolna k narozeninám dostali nádherný dort od pracovníků a uživatelů Stacionáře sv. Damiána.

Maringotka aneb co se za rok podařilo

Maringotka naplnila charakter dostat se k uživatelům ještě blíže a nabídnout jim odbornou pomoc v bezpečném prostředí, kde jsou k dispozici i letáčky institucí, které jim pomohou v nepříznivé životní situaci. Je útočištěm pro děti ulice či děti na ulici v lokalitě, která je nejpotřebnější. Cílovou skupinou jsou dospívající a mladí lidé od 15 do 26 let, kteří zažívají nepříznivou životní situaci. Maringotka byla v provozu každý čtvrtek a pátek pravidelně od 14:30 do 18:00 hod. nebo v jiné dny dle domluvy a potřeby uživatelů. Od 15. 8. 2012 byli pracovníci v kontaktu v maringotce a jejím bezprostředním okolí celkem s 67 mladými lidmi (z toho 32 uživatelek a 35 uživatelů), kteří tento prostor či služby pracovníků využívali. Proběhlo 673 návštěv ze stran uživatelů.

V maringotce jsou rozebíraná témata dle potřeb cílové skupiny (závislosti na návykových látkách, rizikové chování, kyberšikana, škola, internet, pohlavní choroby a onemocnění AIDS, práce aj.) doplněné případně nástěnkami. O maringotce bylo natočené video, které je ke zhlédnutí na kanále Youtube Klubu Coolna Znojmo.  V maringotce byli na stáži streetworkeři z různých nízkoprahových klubů v ČR, ale také zde absolvoval praxi student a také jí navštívila 2x početná návštěva studentů a pracovníků z Ukrajiny, kteří zde hledali inspiraci pro svoji činnost v jejich zemi.

Mezi větší akce můžeme zmínit Tříkrálové promítání, které proběhlo v lednu 2013, a zaplněn byl celý stan širokou veřejností při promítání filmu Kocour v botách. Ve stejný den zde proběhl den otevřených dveří. V červnu 2013 se ve spolupráci s Městskou policií Znojmo uskutečnil kurz Základy sebeobrany. V září proběhla v rámci Týdne nízkoprahových služeb akce Open day in Maringotka, kdy zároveň proběhl i turnaj ve stolním fotbálku.

V maringotce či kolem ní se zkrátka stále něco děje a pracovníci si přejí, aby byla dále stále tak hojně využívaná ve prospěch mladých lidí jako doposud. Na závěr pro ilustraci hodnocení jedné z pravidelných uživatelek maringotky na otázku „Co mi dal streetwork Klubu Coolna?“

Zpětná vazba od uživatelky maringotky Klubu Coolna

"Klub Coolna mi mimo nápadů a možností, co dělat čtvrteční a páteční odpoledne, poskytnul i vědomí, že všechny problémy mají řešení a mluvení o nich nemusí být trapné a nepříjemné. Získala jsem plno nových pohledů na situaci, vyjasnila si ty základní životní hodnoty, které patnáctiletá holka má. S lidmi okolo mě, ze sídlu, vycházím mnohem líp, díky STREETWORKU jsem dosáhla přesvědčení, že to, že někteří lidé mají chyby a dělají věci, které já osobně nesnáším, neznamená, že si s nimi neužiju srandu a nemáme společná témata. Díky streetworku jsem si opravila a utužila vztahy s ostatními. Rozumím si mnohem víc s rodiči, protože díky streetworku jsem se naučila, že lepší je prvně myslet a až poté mluvit. Sice je to těžší aplikovat, ale věřím, že mi s tím streetwork pomůže, nebo mi dá lepší podnět k tomu se k aplikaci dokopat, protože díky streetworku vím, že když člověk něco chce, musí začít u sebe a nejlíp hned. Kdybych měla shrnout jednou větou, co mi dal streetwork řeknu: Streetwork mi dal přátelé, více optimismu, lepší pohled na věci okolo a víru v lepší svět. Za to mu a lidem v Coolně velmi děkuji.“ Míša

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…