Znojmo: Městská zeleň zkouší chránit kaštany před klíněnkou unikátní metodou. Zevnitř

09.05.2020 6:32

Novou metodu ochrany kaštanů proti klíněnce jírovcové (kaštanové), zkouší Městská zeleň Znojmo. Jedná se o ochranu zevnitř stromu, kdy se do kmenu stromů aplikuje roztok s insekticidem – látkou hubící hmyz. Znojmo je pátým městem v republice, které metodu injektáže využívá.

Znojmo: Městská zeleň zkouší chránit kaštany před klíněnkou unikátní metodou. Zevnitř
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Klíněnka je motýl, jehož larvy napadají listy kaštanů a tím způsobují jejich předčasné usychání a opadávání už v průběhu vegetace. Město Znojmo se po vzoru Českého Těšína či Ostravy zařadilo mezi pět měst, která metodu využila. Celkem se touto metodou ošetří ve Znojmě kolem 50 stromů, a to v Dolním a Horním parku, na Žižkově náměstí, v Příměticích u kostela a na hřbitově, v Konicích, Načeraticích i v Jubilejním parku.

Do kmene stromu se vyvrtají malé otvory (množství podle obvodu kmene) a přes speciální ventily se do kmene vpraví látka, která se pletivě rozvede do celého stromu. Tato látka cíleně chrání proti konkrétnímu druhu škodlivého hmyzu, v tomto případě proti klíněnce. Po aplikaci se do otvorů zaklepnou dřevěné kolíky.

Aplikaci prováděla firma Safe Trees, s.r.o., která při systémové ochraně stromů dává přednost aplikaci ochranných preparátů formou mikro – a makroinjektáže místo klasických postřiků, a to z důvodu šetrnosti metody a minimálnímu ovlivnění okolního prostředí. (Více ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…