Znojmo: Mimořádné zastupitelstvo - nižší poplatek za psy a dotace mládeži

11.03.2020 7:35

Na programu včerejščího mimořádného jednání zastupitelstva byly jen dva body: nová vyhláška o poplatků za psy a smlouva o dotaci pro 1. SC Znojmo – mládež.

Znojmo: Mimořádné zastupitelstvo - nižší poplatek za psy a dotace mládeži
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Poslanci na konci roku 2019 schválili zákon, na základě kterého město muselo novelizovat vyhlášku o poplatcích za psa, jež měla být účinná od 1. ledna 2020. „Pro naši znojemskou vyhlášku jsme vzali vzor vyhlášky doporučený Ministerstvem vnitra, který správnost vyhlášek kontroluje. Čekali jsme proto, že bude v pořádku a že tam bude vše ošetřené. Díky novele zákona se totiž rozšířil okruh lidí, kteří jsou od poplatku za psa osvobozeni,“ vysvětluje starosta Jan Grois.

„Bohužel se až v praxi ukázalo, že vyhláška má negativní dopad na důchodce pobírající invalidní nebo starobní důchod, kteří nejsou držiteli ZTP a jsou mladší 65 let. Tito lidé, byť jich není mnoho, mají skutečně platit více. Uvědomujeme si jejich finanční situaci a mrzí mě, že mohlo dojít k dalšímu zatížení jejich rozpočtu. Proto jsme se rozhodli celou věc ihned napravit,“ dodává starosta Grois.

Znojemská radnice nastalý problém řešila v posledních týdnech s Ministerstvem vnitra a Ministerstvem financí a zjišťovala, jak vyhláška vypadá v dalších městech. Nakonec se rozhodla pro svolání mimořádného zastupitelstva a schválení nové vyhlášky, a to z důvodu zmírnění tvrdosti původně schválené vyhlášky.

„Nová vyhláška snižuje poživatelům invalidního, starobního, vdovského, vdoveckého či sirotčího důchodu mladším 65 let poplatek na úroveň ostatních seniorů, kteří jsou starší 65 let. Budou platit tedy ne plnou sazbu 1 000 korun, ale sníženou sazbu 200 korun,“ doplňuje starosta Grois.

Zastupitelé také schvalovali smlouvu o dotaci pro fotbalisty z 1. SC Znojmo – mládež. Minulé zastupitelstvo schvalovalo výjimku pro udělení dotace a výši dotace (1,8 milionů korun). Nyní byla na programu samotná smlouva, aby mladí fotbalisté mohli dotaci od města dostat co nejdříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…