Znojmo: Na náměstí vyroste venkovní kluziště. Moderní, umělé a ekologické

01.11.2017 15:16

Neděle 3. prosince bude ve Znojmě nejen ve znamení tradičního rozsvěcování vánočního stromu, ale ještě předtím, v 10:00 hodin, se na Horním náměstí slavnostně otevře zbrusu nové venkovní kluziště.

Znojmo: Na náměstí vyroste venkovní kluziště. Moderní, umělé a ekologické
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Téměř před dvěma lety jsme řešili, jak naložit s tou skutečností, že nám technologie našeho kluziště definitivně dosloužila. V úvahu přicházelo koupit technologii novou k našemu klasickému kluzišti, anebo se poohlédnout po moderních technologiích, po chytrém, ekologickém a ekonomickém řešení, které nabízejí umělé povrchy. Po vyhodnocení všech pro a proti jsme se rozhodli pro smart řešení a pro to, být v této oblasti průkopníkem. Žádné jiné město v České republice totiž nemá tak velké umělé kluziště, jaké budeme mít ve Znojmě,“ shrnuje informace starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Po téměř dvou zimách, kdy se ve Znojmě bruslilo jen na zimním stadionu nebo na zamrzlém rybníku, se tak občanům nabízí opět možnost venkovního bruslení, po kterém občané tolik volali. Umístění kluziště do centra města na Horní náměstí není náhodou. „S novým kluzištěm jsme zároveň chtěli pojmout advent jinak. Hlavní program včetně velkého vánočního stromu a stánků se přesouvá na větší Masarykovo náměstí. Ale ani Horní náměstí nepřijde o svůj vánoční strom a nabídku občerstvení. Obě náměstí bude spojovat vánočními stromky vyzdobená Obroková ulice, a tak advent získá nový nádech,“ vysvětluje místostarosta Jan Grois myšlenku propojení kluziště s adventem.

Důležité je mít dobře nabroušené brusle

Ve Znojmě bude kluziště o velikosti 30 x 15 metrů vyrobené specializovanou švýcarskou firmou Glice, která tento produkt sama deset let vyvíjela. „Bruslení na umělém povrchu možná bude v první chvíli nezvyklé, ale rozhodně ne horší. Rozdíl ve skluznosti oproti ledu je v řádech procent, čili prakticky jej bruslař nepozná. Důležité je pouze mít dobře nabroušené brusle,“ dodává Grois. I proto se tento povrch začíná čím dál více používat i v zemích tradičně orientovaných na vodní led. Příkladem jsou severní Itálie, Švýcarsko, Německo nebo Rakousko. Děti navíc jistě ocení i fakt, že pády na plochu méně bolí a plocha nestudí.

Kluziště bude od 3. prosince v provozu denně od 10:00 do 20:00 hodin. Vstup bude zdarma. Platí zákaz vstupu na plochu v klasické obuvi, a to z důvodu nánosu prachu a špíny, vstoupit lze pouze v návlecích či bruslích. Na ploše se bruslí stejným způsobem a se stejným vybavením jako na vodním ledu. Prvních cca 20 vteřin je třeba si zahřát nůž bruslí a následně začne plocha optimálně klouzat. Opět připomínáme důležitost mít nabroušené brusle, i proto bude možnost nechat si v předem daných hodinách brusle nabrousit i přímo na Horním náměstí.

Slavnostní otevření kluziště:
neděle 3. 12. v 10:00 na Horním náměstí

Technická specifikace kluziště:

  •  Výrobce: švýcarská firma Glice, výroba probíhá v Německu
  • Velikost: 30 x 15 metrů
  • Vysoutěžená cena: 3 372 000 korun
  • Záruka: 12 let
  • Výhoda: neomezená bruslařská sezóna, minimální údržba, dlouhá životnost, kvalita zpracování
  • Návratnost investice: Kluziště má nulovou spotřebu elektrické energie a vody. Provoz klasického chlazeného venkovního kluziště o velikosti plochy, jakou bude mít Znojmo, může provozovatele stát i mezi 300 – 500 000 korunami za měsíc, k tomu je potřeba přičíst pořizovací cenu. Návratnost plochy (úsporou na provozu) je tedy při pouhých 4 měsících provozu za méně než 2 roky.
  • Materiál: Plocha je vyráběná v EU z prvotřídních surovin za použití nejkvalitnější technologie HEAT-PRESS, tlakového lisování za tepla. Výsledkem je plocha o síle 2 cm s extrémně vysokou hustotou molekul. Jeden panel (2 x 1 m) váží cca 35 kg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…