Znojmo: Na podporu sociálních služeb putuje z dotací bezmála 12 milionů

13.03.2018 19:02

Zastupitelé města na svém posledním zasedání schválili výše poskytnutých dotací, o které žádaly organizace činné v sociálních službách v rámci dotačního programu Podpora sociálních služeb v roce 2018 (dále jen Program). „Sociální služby jsou pro nás prioritou, na což jsme mysleli i při sestavování rozpočtu, kdy do sociálních služeb jde 29 milionů a z dotací přerozdělíme přibližně dalších 12 milionů. Nejvyšší částka z dotací, a to více než 8 800 000 korun, poputuje Centru sociálních služeb Znojmo, naší příspěvkové organizaci, na podporu zajištění kvalitního provozu,“ řekl Jan Grois, starosta města Znojma.

Znojmo: Na podporu sociálních služeb putuje z dotací bezmála 12 milionů
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Dalším příjemcem dotace z Programu je z poskytovatelů sociálních služeb na Znojemsku i Oblastní charita ve Znojmě. Na zajištění sociálních služeb a jejich udržení ve stávající kvalitě a rozsahu jí město přispěje více než 2 400 000 korunami. Na podporu dosáhne také Společnost Podané ruce o.p.s. (250 000 korun), Liga vozíčkářů, z.ú. (60 000 korun), Práh jižní Moravy, z.ú. (90 000 korun) a TyfloCentrum Brno, o.p.s. (95 000 korun).

Všechny žádosti byly projednány odborem sociálním, a následně i Komisí sociální, zdravotní a seniorů. „Sociální služby jsou jeden svět pro všechny. Jednou nějakou formu pomoci může potřebovat kdokoliv z nás, proto je dobré tuto oblast priorit podpořit. Profesionální poskytovatelé sociálních služeb jsou garanty pomoci lidem v jejich nepříznivé situaci. Jsem velice rád, že jsme schválili dotace v navrhované výši,“ řekl místostarosta Znojma Jan Blaha, který má v gesci právě sociální oblast. Zastupitelé částky doporučené radou města jednohlasně odsouhlasili, stejně tak i poskytnutí dotací na rodinné aktivity a individuálních dotací.

Další 2 400 000 korun tak bylo přerozděleno formou individuálních dotací, a to celkem sedmi žadatelům. Patří mezi ně i dlouhodobě městem podporované Dětské centrum Znojmo, které v letošním roce na zkvalitnění a další rozšíření poskytovaných služeb (péče zdravotní, rehabilitační, psychologické aj.) získá dotaci 1 500 000 korun. Dalšími příjemci individuálních dotací jsou například: Oblastní spolek Červeného kříže Znojmo (400 000 korun), Rodinné centrum Maceška (230 000 korun) nebo Spolek Konipaska poskytující domácí hospicovou péči na Znojemsku (100 000 korun) aj.

Loni došlo k výraznému navýšení provozních výdajů

Zastupitelstvo také dále podpořilo rodinné aktivity, a to v rámci dotačního programu Podpora rodinných aktivit v roce 2018. Konkrétně bylo rozděleno 300 000 korun na realizaci dalších aktivit Mateřskému centru Miniklub Znojmo z.s. (150 000 korun) a Rodinnému centru Maceška (150 000 korun).

Dalších 200 000 korun schválili menším projektům již dříve radní (dotace na sociální služby, rodinné aktivity i individuální dotace), zastupitelé v pondělí schvalovali pouze dotace vyšší než 50 000 korun. Kompletní seznam podpořených projektů je k nalezení na webu města v usnesení zastupitelstva z 5. března 2018 a v usnesení rady z 21. února 2018, kdy rada schválila poskytnutí dotací do 50 000 korun.

Kromě výše zmíněné finanční podpory z dotačních programů, je v rozpočtu města Znojma pro rok 2018 vyčleněna na sociální věci částka 29 000 000 korun. V této je zahrnutý i rozpočet příspěvkové organizace Centrum sociálních služeb, jejíž je město Znojmo zřizovatelem. V minulém roce došlo k výraznému navýšení provozních výdajů, a to v důsledku navyšování platů zaměstnanců z titulu nařízení vlády, kdy se právě v oblasti sociálních služeb vloni zvyšovaly platy hned dvakrát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …