Znojmo: Naši vinaři opět zaznamenali významný úspěch

12.01.2023 21:23 | Tisková zpráva

Sto nejlepších moravských a českých vín pro rok 2023 představuje Salon vín České republiky. Mezi nimi nechybí vína VOC Znojmo, která získala zlatou medaili a s ní pevné místo v degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku.

Znojmo: Naši vinaři opět zaznamenali významný úspěch
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Letošní ročník nejvyšší a největší soutěže vín v Česku zaznamenal rekordních 2643 přihlášených vín. Ta nejlepší musela projít hodnocením v jednotlivých vinařských podoblastech a dvou celostátních kolech, kvalitu a výjimečnost vín tak musely potvrdit tři komise zkušených vinařů, sommelierů a enologů. Zárukou objektivnosti je nejen unikátní systém hodnocení, ale i profesionální chemická analýza hodnocených vín. Na základě toho získalo zastoupení v Salonu vín 2023 70 vín bílých, 26 červených, 2 šumivá a 2 růžová od 61 vinařů.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

„Probojovat se do elitní skupiny vín není jednoduché, přesto naše vína a naši vinaři opět zaznamenali významný úspěch. Do Salonu vín se dostanou skutečně jen ta nejlepší vína. Za znojemský region jsou to vína VOC Znojmo,“ konstatuje František Koudela, předseda spolku VOC Znojmo.

Ze znojemské vinařské podoblasti bodovaly Veltlínské zelené 2019 vinařství Lahofer, Ryzlink rýnský 2015 vinařství Waldberg a Ryzlink rýnský 2017 vinařství Hanzel. Tato vína potvrzují současný trend, kdy z celkového počtu 22 odrůd jsou v Salonu nejvíce zastoupeny Ryzlink rýnský (18), Sauvignon a Rulandské šedé (8) a Veltlínské zelené a Chardonnay (7).

Na Znojemsko putovala také cena za nejlepší kolekci vín, o kterou se zasloužilo vinařství Znovín Znojmo. Vedle zlatých medailí pro stovku nejlepších pak udělila komise medaile stříbrné vínům, která postoupila do druhého kola hodnocení a získala min. 84 bodů. Touto stříbrnou medailí se může pochlubit hned 9 vín VOC Znojmo: Sauvignon 2020 vinařství Arte Vini a Hanzel, dva různé Ryzlinky rýnské 2020 od Lahoferu, Veltlínské zelené 2020 vinařství Lahofer, Piálek & Jäger a Znovín Znojmo, Ryzlink rýnský 2017 a Sauvignon 2017, oba z vinařství Waldberg.

Chcete na jednom místě porovnat to nejlepší z VOC Znojmo s prvotřídními víny moravských i českých vinařských podoblastí? To je možné díky celoroční expozici nejúspěšnější stovky ve sklepení zámku Valtice, kde si můžete vybrat z několika typů degustačních programů. Letošní otevření expozice pro veřejnost proběhne již 3. února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…