Znojmo: Nové odpadkové koše dostane historické jádro, celková kapacita se zvýší o více než 33 procent

23.07.2022 13:33 | Tisková zpráva

Odpadkové koše tvoří nedílnou a důležitou součást městského mobiliáře. Do konce prázdnin bude v historickém centru Znojma vyměněno 94 z nich. „Nebude se však jednat pouze o vizuální změnu, ale také praktickou. Nové koše nabídnou celkovou kapacitu vyšší o více než 33 %,“ říká starosta města Znojma Jakub Malačka.

Znojmo: Nové odpadkové koše dostane historické jádro, celková kapacita se zvýší o více než 33 procent
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Obnova má za cíl nahradit poškozené a nevyhovující odpadkové koše s objemem 30 litrů za nové, kapacitnější s objemem 40 litrů. Zároveň je cílem postupně sjednotit typy používaných nádob na celém území historického jádra města. Na vzhledu stávajících košů se už podepsal zub času. „Bohužel se často stávají i terčem vandalismu, kdy dochází k jejich záměrnému poškození,“ vysvětluje Jakub Malačka.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí

Nově budou v centru města osazovány kovové odpadkové koše černé barvy, které již byly v loňském roce instalovány na nově zrekonstruované ulici Horní Česká. Některé odpadkové koše budou navíc vybaveny popelníkem, nebo integrovanou schránkou na sáčky na psí exkrementy. Nádoby jsou konstruovány tak, aby nedocházelo k rozfoukání vhozeného odpadu, neboť disponují zmenšenými vhozy, které však bez problémů umožní odložit drobný odpad.

„Tento typ košů byl zvolen také s přihlédnutím k problematice vhazování směsného komunálního odpadu od občanů a provozovatelů v přilehlých lokalitách. Hlavně v centru města si někteří pletou odpadkový koš, který má sloužit k uložení drobného odpadu, s nádobou na domovní odpad,“ dodává starosta.

V současné chvíli je v městské památkové rezervaci 151 kusů košů a nahrazeno bude 94 z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…