Znojmo: Nové silnice, chodníky, osvětlení i parkoviště

29.07.2022 6:27 | Tisková zpráva

Ve Znojmě i v letošním roce probíhá řada oprav a investic do komunikací, chodníků, parkovišť i veřejného osvětlení. Do těchto prací město investuje 50 milionů korun. Mezi největší projekty patří kompletní revitalizace ulice Vančurova, dokončení průtahu městské části Oblekovice či nové parkoviště a veřejné osvětlení na ulici MUDr. J. Janského.

Znojmo: Nové silnice, chodníky, osvětlení i parkoviště
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Na opravy komunikací, chodníků i parkovišť každoročně vyčleňujeme velkou část rozpočtu a v letošním roce tomu není jinak. Na opravách spolupracujeme také s Jihomoravským krajem, který je vlastníkem některých důležitých komunikací. Od loňského roku tak ve spolupráci opravujeme průtah městskou částí Oblekovice, kde je celková investice vyčíslena na více než 21 milionů korun,“ říká starosta města Znojma Jakub Malačka.

Rozsáhla revitalizace ulice Vančurova je dokončena

Ulice Vančurova prošla v uplynulých měsících rozsáhlou rekonstrukcí. Stavební práce zahrnovaly realizaci nového povrchu komunikace, vydláždění nových chodníků, parkovacích míst a některých vjezdů k domům. Vybudováno bylo také veřejné osvětlení s LED lampami. Město zde investovalo více než 14 milionů korun.

Dokončení průtahu Oblekovicemi a rekonstrukce veřejného osvětlení a místního rozhlasu

V těchto dnech pokračují práce na opravě průtahu městskou částí Oblekovice. Znojmo jej od loňského roku opravuje v součinnosti s krajem. Silnice je totiž v jeho majetku, a tak je investorem Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje. Město opraví na své náklady chodníky, odstavná stání a část komunikace. Celkem zde investuje 4,2 milionu korun. Práce na objektech města budou navazovat na probíhající rekonstrukci kabelového vedení pro firmu EG.D, a.s.
V Oblekovicích proběhne také rekonstrukce veřejného osvětlení a místního rozhlasu v lokalitě průtahu městskou části. Investice zde bude ve výši téměř 8 milionů korun.

Dokončení oprav chodníků na ulici Jindřicha Hořejšího

Již od roku 2020 v této lokalitě po etapách probíhají opravy chodníků a budování veřejného osvětlení s LED lampami. Práce proběhly například v ulici Marušky Kudeříkové a Na Rejdišti. Nyní probíhá rekonstrukce chodníků v ulici Jindřicha Hořejšího a z části na ulici Vídeňské (od ulice Na Rejdišti po obchodní dům Hanzel), která nebyla předmětem předchozích etap. Celková investice letošní etapy bude 2,3 milionu korun. Předpokládané dokončení je v první polovině září.

Oprava přístupových komunikací na Centrálním hřbitově

Na Centrálním hřbitově ve Znojmě budou opraveny celkem tři hlavní přístupové komunikace. Odstraněn bude stávající asfaltový povrch, který nahradí betonová dlažba s patřičnou obrubou, včetně podkladních vrstev. Město zde investuje 3,6 milionu korun. V průběhu prací dojde k částečnému omezení provozu na hřbitově. Práce budou zahájeny v půlce srpna a potrvají přibližně čtyři měsíce.

Nové parkoviště i veřejné osvětlení na ulici MUDr. J. Janského

Na ulici MUDr. J. Janského již brzy bude vybudováno 21 parkovacích míst. Nové parkoviště vznikne na místě stávajícího neupraveného prostoru na hranici lesa a komunikace. Navržena jsou šikmá stání z betonové propustné dlažby. Počítá se zde s investicí 1,3 milionu korun.
V této ulici bude rekonstruováno a rozšířeno také veřejné osvětlení, a to v úseku od lávky pro pěší po provozovnu obchodu bývalé Jednoty. Předpokládá se zde s investicí necelé 2 miliony korun.

Zelené parkoviště na ulici Pražská je dokončeno

Nové parkoviště, zelené a ekologické, bylo dokončeno na jaře u Základní školy Pražská. Nové parkoviště má speciální povrch, který umožňuje prorůstání trávy, ale také lepší vsakování vody. Vzniklo zde 37 parkovacích míst. Vjezd a výjezd je ze zámkové dlažby. Ostatní plocha parkoviště je tvořena zasakovacími rošty, které jsou z části vyplněny dlažbou a z větší části jsou zatravněny. Město do vybudování nového parkoviště investovalo více než 3,7 milionů korun. Z čehož v letošním roce bylo vynaloženo 380 000 korun na dokončení prací.

Mezi další významné investiční projekty, které jsou naplánovány na letošní rok patří oprava serpentinové cesty z Hradiště (5,5 milionů korun), rekonstrukce veřejného osvětlení v městské části Hradiště (2,3 miliony korun), vybudování chodníku na ulici Hradišťská (2,5 milionu korun), dokončení realizace chodníku na ulici Plenkovická (1 milion korun), oprava povrchu komunikace na ulici Mičurinova a Stanislavova (970 000 korun), asfaltování krajnice vozovky na průtahu městskou částí Načeratice (1,2 milionů korun) a další drobné a udržovací práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…