Znojmo: Oprava mostu přes Dyji bude pokračovat i začátkem roku

20.12.2019 16:01

Most, který vede přes řeku Dyji a spojuje ulici Koželužskou s ulicí Mlýnskou, a který aktuálně prochází náročnou rekonstrukcí, bude uzavřen pro auta i v příštím roce. Pěším bude průchod povolen na dočasné lávce.

Znojmo: Oprava mostu přes Dyji bude pokračovat i začátkem roku
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Rekonstrukce mostu byla zahájena v září a měla být zrealizována do konce listopadu. Po rozebrání a otryskání konstrukce ale stavbaři zjistili, že některá místa jsou vlivem koroze zeslabená více, než se při průzkumu před stavbou zdálo.

„Z toho důvodu jsme si nechali přepočítat statiku a rozhodli jsme, že necháme most vyztužit,“ vysvětlil zdržení stavby místostarosta Jakub Malačka po jednom z kontrolních dnů. Dalším zdržením bylo následné čekání na specializované svářeče, kteří vyztužení prováděli, a také na dodání k tomu potřebnému materiálu.

Po vyztužení mostu budou pokračovat další práce – nanesení několika vrstev ochranných nátěrů na konstrukci. Každá vrstva musí správně vyschnout, přičemž schnutí je vlivem počasí pomalejší. „Protože nám jde o kvalitu, nikoli rychlost, tak jsme se dohodli, že nebudeme postupovat proti doporučeným dobám zrání, ale necháme vždy řádně vrstvu vyschnout a poté naneseme další. V předpokládaném termínu 20. prosince se tedy most pro auta neotevře,“ dodal Malačka.

Firma bude nyní na stavbě pracovat přibližně do 21. prosince, pokračovat bude pak od 6. ledna. Pěším bude průchod dočasně povolen, ač se stále jedná o staveniště a bude potřeba dbát zvýšené pozornosti. Na mostu totiž vznikne prozatímní lávka, přes kterou budou moci přecházet během vánočních svátků a Silvestra.

Uzavírka mostu pro všechny vozidla je nyní avizována až do konce března, možný je i dřívější termín, a to v závislosti na počasí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.