Znojmo: Opravy na zimním stadionu se komplikují

01.08.2018 16:05

Od konce května provádí specializovaná firma kompletní technologickou obměnu chladícího zařízení na zimním stadionu ve Znojmě.

Znojmo: Opravy na zimním stadionu se komplikují
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Rekonstrukce se tu provádí z důvodu již nevyhovujícího stavu technologie chlazení ledové plochy. „Jelikož se k chlazení používá čpavek, což je vysoce toxická látka, nejde o banální věc, ale naopak o velmi významnou opravu na zimním stadionu. Únik čpavku by byl velmi nebezpečný, proto jsme se rozhodli pro kompletní obměnu technologie. Bezpečnost je pro nás vždy na prvním místě,“ připomíná starosta Jan Grois.

Jak ukázaly kontrolní dny na stavbě, jedná se opravdu o technologicky náročný proces oprav, jehož součástí je mj. položení 24 km trubek chlazení. V průběhu rekonstrukce se ale objevily jiné neočekávané komplikace. Byl zjištěn problémový stav svislé železobetonové stěny chladícího kanálu, který byl odhalen právě až po odkrytí vrchních vrstev chladicího systému.  Degradovaný povrch kanálu se musí očistit, doplnit hydroizolací, musí se provést očištění a doplnění výztuže a tepelně-izolačních vrstev a nakonec se musí aplikovat sanační hmoty. To jsou vše práce, se kterými se nepočítalo.

„Tyto komplikace měly plánované práce natáhnout až o dva měsíce, což pro nás bylo nepředstavitelné. Po důkladném zvážení všech možností a po dohodě s firmou se nám nakonec podařilo domluvit, že na led se bude moci na konci září. Jiné řešení s ohledem na zdraví a bezpečnost neexistuje,“ přináší závěry z dnešního kontrolního dne na stadionu starosta Grois.

„Je samozřejmě nepříjemné, že se tím pádem nestihne zářijový začátek  EBEL ligy Orlů, kvůli fanouškům mě to mrzí o to více. Navíc se budou muset vyřešit i utkání mládežnických oddílů. S klubem jsme ale v kontaktu a nastalou situaci chceme společně vyřešit. Ale čpavek opravdu není sranda, tady musí hrát prim bezpečnost. Vždyť na ledě trénují stovky dětí i dospělých a na utkání chodí tisíce fanoušků,“ zdůrazňuje Grois.

Řešení situace potvrzuje i manažer HC Orli Znojmo Petr Veselý: „Není to pro nás a ani pro fanoušky příjemná zpráva, původní prognózy zněly, že by se na znojemském ledě mohlo bruslit již k 1. září a pokud vše dobře půjde, tak ještě cca o 14 dní dříve. Nicméně tyto okolnosti chápeme, nemůžeme je jinak ovlivnit a musíme se s nimi vyrovnat. Bezpečnost je v tomto případě na prvním místě,“ říká Veselý.

„Pro celý klub je to ovšem velmi komplikovaná situace, která nemá mnoho řešení. Musíme vše promyslet, naplánovat a najít nejlepší možnou variantu pro oddíly mládeže i mužů. Vzhledem k okolnostem je nyní jisté, že přátelská utkání budeme muset odehrát na venkovních kluzištích a s největší pravděpodobností budeme muset odložit i první dva domácí zápasy EBEL. Fanoušci ovšem o žádný mistrovský zápas ve Znojmě nepřijdou, tyto zápasy se přesunou do náhradních termínů. Podobně budeme chtít vyřešit i zápasy mládežnických oddílů, kde vzhledem k jejich počtu a školním povinnostem to bude ještě komplikovanější. Věříme, že zhotovitel i město Znojmo dělají maximum proto, aby ve znojemské aréně byl led co nejdříve" doplňuje Petr Veselý.

Aktuální informace následně fanoušci najdou na webu www.znojmocity.cz a www.hcorli.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…