Znojmo: Parádní výsledek! Znojmáci vytřídili 96 000 kg elektra

16.07.2019 15:13

Za rok 2018 zajistili občané Znojma sběr 96 000 kilogramů elektrozařízení a přispěli tek například ke snížení emise skleníkových plynů nebo úspoře vody. Studii výsledků sběru elektroodpadů město Znojmo obdrželo od neziskové společnosti ASEKOL, se kterou Znojmo dlouhodobě spolupracuje na recyklaci vytříděného elektra.

Znojmo: Parádní výsledek! Znojmáci vytřídili 96 000 kg elektra
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Tím, že bylo takové množství elektrospotřebičů odevzdáno a následně předáno k recyklaci, bylo podle studie LCA (více níže) uspořeno 1 217,20 MWh elektřiny, 65 781,57 litrů ropy, 5 487,53 m3 vody a 48,20 tun primárních surovin.

Takové množství ropy odpovídá spotřebě stejného množství potřebného k ujetí 967 376 kilometrů osobním automobilem. Další zajímavé číslo je množství uspořené vody, to se rovná stejnému množství při 73 658 sprchováních. Tříděním elektra se také snížily emise skleníkových plynů o 256,95 tun CO2.

Tento výsledek jednoznačně ukazuje, že zpětný odběr elektrozařízení, i těch nejmenších, má nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. Všichni ti, kteří tříděním takto zásadně přispívají k ochraně životního prostředí, si zaslouží obrovský dík.

Město Znojmo od společnosti ASEKOL obdrželo Certifikát environmentálního vyúčtování za rok 2018. Jde o přesný výpočet přínosu pro životní prostředí, který vznikl na základě zpětného odběru a recyklace vysloužilých elektrospotřebičů odevzdaných občany města Znojma. Základem je studie životního cyklu (tzv. LCA – Life Cycle Assesment) vyřazených televizí a monitorů i drobných elektrospotřebičů.

Kam tedy odevzdat vysloužilé elektro?

Staré a nefunkční elektrické spotřebiče podléhají tzv. zpětnému odběru, který zajišťují specializované firmy, jako je například nezisková společnost ASEKOL. Ta má ve Znojmě rozmístěny červené kontejnery na drobné elektro (baterie, kalkulačky, rádia, drobné počítačové vybavení, telefony apod.). Větší elektro (televize, monitory, zářivky lednice aj.) patří na sběrný dvůr v Dobšické ulici nebo v Příměticích. Každý, kdo má zájem třídit vysloužilé elektro, si může najít nejbližší sběrné místo na www.sberne-dvory.cz nebo ZDE.

Důležité a praktické informace, jak správně třídit odpad, nalezne každý na webu Rodiny Okurkovy – portále věnovanému odpadům, čistotě a zeleni ve městě. Portál se mimo jiné snaží hravou formou občanům radit a nabádat je ke správnému třídění odpadů.  Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…