Znojmo: Práce na obchvatu pokračují podle plánu. Mosty rostou jeden za druhým

08.09.2017 13:48

Výstavba znojemského obchvatu v části od kasárenské po únanovskou křižovatku pokračuje podle plánu. Přesvědčil se o tom na vlastní oči i starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Znojmo: Práce na obchvatu pokračují podle plánu. Mosty rostou jeden za druhým
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

"Práce na obchvatu pokračují podle plánu, za což děkuji nejen Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem akce, ale hlavně všem pracovníkům, kteří jsou na stavbě denně od rána do večera," říká starosta Vlastimil Gabrhel. Dopravní omezení na ulici Únanovská u nemocnice skončí v prosinci, většina mostních objektů bude hotová letos v hrubé stavbě do konce roku a příští rok bude ve znamení budování mimoúrovňové křižovatky a povrchů vozovek.

Nejvíce práce mají nyní stavbaři u Nové nemocnice. Zdejší budovaný most totiž musí být zprovozněný v prosinci letošního roku. „Předpokládáme, že na přelomu října a v první polovině listopadu dojde k pokládce vozovkových vrstev v celém úseku, tj. od začátku úprav až k Nové nemocnici, abychom sem v prosinci mohli pustit auta. Po nově budovaném mostu a komunikaci se totiž bude jezdit ze Znojma do Únanova, obchvat povede pod mostem,“ vysvětluje Roman Daniel, který má jménem společnosti Silnice Group na starost výstavbu mostů. Tím tu však práce nekončí. Křižovatka u Nové nemocnice musí být kvůli zachování provozu řešena po polovinách, a tak se její druhá polovina vybuduje příští rok.

Na mostech u židovského hřbitova, přes potok Leska a u napojení na silnici na Jihlavu je situace obdobná. Mosty se dokončují v hrubé stavbě, do zimy se tu dodělají poslední nutné práce a pokračovat se tu bude moct příští rok po vybudování násypů k mostům.

Naopak most přes Přímětickou, resp. Hlavní ulici čekají ty hlavní práce až příští rok, letos tu vyrostly jen pilíře. Aby tu stavbaři mohli kompletně vybudovat most a zrekonstruovat křižovatku pod ním, je nutná úplná uzavírka ulice Hlavní. A ta se může uzavřít až ve chvíli, kdy se otevře ulice Únanovská. Předpoklad zahájení prací a s tím související uzavírky Hlavní ulice je v březnu 2018.

Silniční objekty hlavní trasy jsou nyní ve fázi hrubých terénních úprav, těží se zářezy a vhodná zemina se přesouvá do násypů. Je předpoklad, že v letošním roce se hrubé terénní úpravy dokončí. Nyní se práce soustředí na budování silničního násypu mezi židovským hřbitovem a Přímětickou ulicí, jehož součástí je i konsolidační přesyp. V příštím roce se bude pokračovat odtěžením konsolidací, prováděním aktivních zón a konstrukčních vrstev vozovky. Silniční objekty na konci trasy v místě napojení na silnici na Jihlavu jsou ve stavu, kdy se provedly skrývky, nyní se provádí přeložky inženýrských sítí.

„Celkově lze předpokládat, že mostní objekty dokončíme 2018 kompletně, silniční objekty pravděpodobně, mimo obrusných vrstev, které se provedou po dokončení svodidel, zádlažeb a podobně, v roce 2019. V témže roce do června je plánováno i zprovoznění stavby,“ dodává Roman Daniel.

„Věřím, že stejně rychle a dobře bude pokračovat projektování a hlavně povolování dalších staveb obchvatu tak, aby byl kompletně funkční. Rád bych byl co nejdříve svědkem toho, že přes Znojmo nebudou jezdit kamiony a obchvat odkloní i většinu osobní tranzitní dopravy. Ředitelství silnic a dálnic v tom budu maximálně nápomocen,“ uzavírá starosta Gabrhel.

Vybraná data ke stavbě (od kasárenské po únanovskou křižovatku):

  • délka: 3 532 metrů
  • plocha vozovek: 63 700 m2
  • počet všech stavebních objektů: 48
  • počet mostních objektů: 5
  • Celkové délka mostů: 274,7 metrů
  • Počet mimoúrovňových křižovatek: 3 (délka větví: 3 126 metrů)

Informace o obchvatu

Stavba II. části obchvatu je součástí souboru tří staveb severního silničního obchvatu města Znojma. Spolu s rozestavěnou I. částí a připravovanou III. částí bude tvořit ucelený obchvat města. Dokončený celý obchvat bude sloužit především k odklonu tranzitní dopravy mimo město Znojmo, což bude mít vliv na bezpečnost silničního provozu a zlepšení životního prostředí v celém městě. Vybudováním obchvatu dojde také ke zvýšení plynulosti dopravy a tím i k úspoře nákladů a snížení emisí. Investorem obchvatu je Ředitelství silnic a dálnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…