Znojmo: Práce v areálu pivovaru jsou u konce

16.12.2019 17:31

Revitalizace veřejného prostranství v areálu bývalého pivovaru – jedna z největších investic roku – je u konce. Ulice Hradní je po třech letech opět zadlážděná a vstup do ní zdobí se zrenovovaná brána.

Znojmo: Práce v areálu pivovaru jsou u konce
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Práce v areálu pivovaru se rozběhly v roce 2017, kdy se stavbaři pustili do budování inženýrských sítích a současně i archeologové do náročného archeologického průzkumu. Letos přišla na řadu další investice, a to kompletní revitalizace veřejného prostranství.

„Areál pivovaru je v samém jádru našeho historického města a v přímém sousedství rotundy sv. Kateřiny a znojemského hradu. Jsem moc rád, že jsme náročnou rekonstrukci veřejného prostranství zvládli a že areál je zase o něco krásnější,“ říká starosta Jan Grois.

Revitalizace zahrnovala nové zadláždění, vybudování pítka, demolici nadbytečného přístavku a výsadbu zeleně a stromů. Kromě toho je již osazený nový mobiliář a vstup do areálu vyšperkovala zrenovovaná hlavní brána a nosné sloupy. Na dokončení ještě čeká veřejné osvětlení.

Zajímavostí nového povrchu je vyznačení půdorysu Loupežnické věže, jejíž základy byly objeveny v rámci archeologického průzkumu. Osmihranná románská Loupežnická věž byla až do roku 1892, kdy se zřítila, významnou dominantou města. Zvýrazněny jsou i půdorysné stopy brány znojemského přemyslovského hradu a četné informační plotny, které označují jednotlivé budovy areálu.

Do rekonstrukce veřejných ploch v areálu pivovaru město investovalo přibližně 14 milionů korun.

O rozvoj areálu pivovaru, který je nejen svou polohou v bezprostřední blízkosti rotundy sv. Kateřiny považován za jedno z nejatraktivnějších míst ve městě, se radnice snaží od roku 2010, kdy se stala jeho majitelem. V roce 2015 tu provoz zahájil Znojemský městský pivovar, o dva roky později zde město ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem a společností Heineken otevřelo Expozici pivovarnictví. Letos se areál kromě nových povrchů dočkal i dalšího nového provozu: Společnost Vinotrh tu otevřela Enotéku znojemských vín – vinnou galerii s kavárnou. V příštím roce hodlá Znojemský městský pivovar na jaře otevřít velkou zahrádku a na podzim i vlastní pivovarskou restauraci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…